Cégvilág

A hálapénz legalább 250 éve probléma

Legalább 250 éves problémával szállt szembe Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, amikor feljelentést kezdeményezett, mert egy szülészorvos az egyik kismamától előre kért pénzt, ami nem tekinthető a páciens „hálájának”.

Az orvosi szakma meg is tette a feljelentést, s a pályakezdő fiatal doktorokat képviselő Magyar Rezidens Szövetség elnöke is mélyen elítélte az ilyen eseteket. Papp Magor úgy fogalmazott: az egészségügy megújulásához új értékrend kell. Ám elkerülhetetlen az orvosi bérek tisztességes emelése, azt követően pedig a könyörtelen szigor.
A havi bruttó 150–250 ezer forint, amely ma a közalkalmazott orvos átlagbére, szégyenletesen kevés. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint bruttó 400 ezer lenne méltányos egy kezdő szakorvosnak, így biztosítható a pálya vonzereje. Ez azért is fontos, mert ma 1500-2000 szakorvos hiányzik a kórházakból.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Időpont: 2010. november. 4.

Nem működhetne a hálapénzrendszer, ha az államhatalom üldözné, ám ennek híján hallgatólagos egyetértéssel működhet, függetlenül a mindenkori kötelező elhatárolódástól – állítja Balázs Péter, a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese. Az Innovatív Gyógyszergyártók támogatásával a napokban piacra kerülő kötetben Balázs Péter úgy fogalmazott: jelenleg a kiegészítő biztosításokon kívül semmilyen más eszköz nincs, amelytől remélhető a paraszolvencia piacgazdaságilag szabályozott átalakítása. Ám megtartva a nemzeti közbiztosítói kockázatközösséget, semmi sem indokolja annak elvetését, hogy az emberek – bizonyos feltételek mellett – önként léphessenek ki a közbiztosításból. Az OEP költségtakarékossági okból kedvezményt adhatna azoknak, akik egy-egy alkalommal átlépnének a magánellátásba.

Ez a javaslat emlékeztet az angol rendszer adókedvezményére. Hazánkban ugyanis ma kétszer fizeti meg az ellátást az, aki az egyébként közfinanszírozott szolgáltatást magánalapon veszi igénybe. Jó példa erre a privát nőgyógyászati rendelés. Az ezt igénybe vevő kismamák egyfelől nem kapják meg a járulékaik fejében őket megillető fedezetet, másfelől a saját jövedelmükből fizetik meg a tb által nem finanszírozott magánorvost.
Éger István, az orvosi kamara elnöke szerint élesen szét kell választani azt, amikor az orvos előre kér pénzt attól, amikor utólag, önként ad neki a betege. A hálapénz nagyságát egyébként a különféle felmérések 13–81 milliárd közé teszik.
Az ágazatban dolgozók most azt remélik: az új kormány rendet vág az egészségügyben. Ezt sugallja az is, hogy az Új Széchenyi-terv értéktermelőként kezeli végre az egészségügyet, az egészségipart. Ez jogos is, hiszen az ágazat GDP-hozzájárulása 2007-ben 6,3 százalék volt.

Tervek vannak

Mikola István a szellemi szabadfoglalkozású orvoslásban látja a hálapénz visszaszorításának lehetőségét. Ebben a státusban az orvos előre megszabott díjtételek szerint végzi a munkáját, amiért hivatalos jövedelmet kap. Az elnök 2001–02-ben, minisztersége idején ki is dolgozta a gyógyítók új státusának rendszerét, de a megvalósítására – a kormányváltás miatt – már nem volt módja.


paraszolvencia egészségügy hálapénz
Kapcsolódó cikkek