Cégvilág

Csődvédelmet kért a "James Bond stúdió"

A Metro Goldwyn Mayer (MGM) hollywoodi filmstúdió azt tervezi, hogy csődvédelmet kér így próbálva rendezni 4 milliárd dolláros adósságát.

A stúdió hitelezőitől kér jóváhagyást ahhoz a tervhez, amelynek keretében csődvédelem alatt struktúraváltást hajt végre. A hitelezők 95 százalékos tulajdonrészt kapnak majd a cégben a megállapodás részeként. Az elképzelése részeként a magántulajdonban lévő Spyglass Entertainment produkciós iroda egybeolvasztja két leányvállalatát egy közös, MGM által birtokolt cégbe, ezzel új vállalatot alakítva.

Az MGM hitelezőinek fele, akik a kölcsönök kétharmadát biztosítják a cégnek, a Reuters információi szerint támogatják a terve, amelyről október végén döntenek. Ha az átstrukturálás megvalósul, akkor a stúdió nekivághat a Gyűrűk Ura trilógia előzményének tekinthető A hobbit című kétrészes film elkészítésébe a Warnerrel közösen.

A legendás stúdió az utóbbi években nehézségekkel küszködik, mivel nem készített olyan produkciót, amelynek átütő sikere csökkentette volna az anyagi gondjait. A menedzsment egy ideje eladásra kínálja a vállalatot, de nem eddig nem érkezett megfelelő vevő, például a Time Warner 1,5 milliárd dolláros ajánlatot is túl alacsonynak minősítették. Később felmerült, hogy magát az MGM márkát adják el, sőt: a stúdió legértékesebb vagyontárgyát, a James Bond filmek jogát is értékesítették volna. Miután mindegyik elképzelés meghiúsult, a stúdió a csődvédelem mellett döntött.

MGM spyglass kölcsön hitelező james bond csődvédelem stúdió
Kapcsolódó cikkek