Cégvilág

A Pékszövetség nem meri megmondani, mennyivel drágul a kenyér

Jelentősen drágulhat a kenyér a közeljövőben, mivel nagymértékben nőtt a liszt és az energiahordozók ára is - közölte az MTI-vel Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke szerdán.

A szakember elmondta: tavaly május óta a liszt ára csaknem 100 százalékkal emelkedett. Akkor ugyanis még 50 forintért lehetett kapni egy kiló lisztet, most 94-96 forint között van az ára, ráadásul szerinte február végére akár a 110 forintot is elérheti kilónként.

Ehhez társul még a folyamatos üzemanyag-drágulás is, amely lényegesen megdrágítja a szállítást, és a sütéshez használt energia árának emelkedésével is kalkulálni kell. Emiatt a sütőipar a jelenlegi árakon már nem tudja adni a kenyeret a kereskedőknek - mondta Varga László.

A Pékszövetség elnöke ugyanakkor a várhatóan kialakuló konkrét árakról nem beszélt, mivel nem kívánt kartellgyanúba keveredni. Az MTI által megkérdezett - de magát megnevezni nem kívánó - szakértő úgy vélte, hogy az áremelés mértéke elérheti akár a 30 százalékot is. Vagyis: a mostani 190 forint körüli átadási ár minimálisan 220-230 forint körüli mértékűre emelkedhet a nettó átadási ár.

Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára jogosnak nevezte a pékek áremelési törekvését, mivel a búza ára igen jelentősen megemelkedett. Most tonnánként 70 ezer forint körül van - ez 10-15 ezer forintos drágulás néhány hét alatt -, ami szerinte is indokolja az áremelést.

Ezzel egyetértett Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke is, aki ugyancsak arra számít, hogy a közeli jövőben a liszt ára meghaladja majd a 100 forintot. Ilyen árú alapanyagból pedig már nem lehet a mostani áron kenyeret előállítani.

A szakember azt sem zárta ki, hogy esetleg a magyar gabonakészletek nem tartanak ki az új termésig. Így az ország akár importra is szorulhat. Ez utóbbi lehetőséről Varga László is beszélt, mivel a malmok a pékeknek jelezték, hogy akár búzát is kell majd őrölniük, mivel nincs elegendő hazai készletük.

A készlethiányt a legtöbb szakember a gabona magas világpiaci árával magyarázza, azaz a kereskedők jó áron eladták, illetve adják el külföldre a magyar búzát. Ezért nem kizárt, hogy ez a hazai készletek megcsappanásához vezet.

A szakértő szerint a kenyér árából egyharmadot tesz ki a liszt ára, további egyharmad a szállítási költség és a sütéshez használt energia ára, a fennmaradó egyharmadot pedig az adalékanyagok ára, a munkabérköltség és a közteher együttesen adja.

ár termés Pékszövetség liszt áremelés Gabonaszövetség kenyér
Kapcsolódó cikkek