Cégvilág

Kivetette az RFV a hálóját

Magyarországon és Romániában lehetnek a következő nagy üzletei az alternatívenergia-piaci cégnek

Térségi, nyugat-európai, sőt tengerentúli kapcsolatait is erősíteni igyekszik igazgatóságának megújításával a Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. (RFV) A jórészt közintézmények alternatív energiaellátásáról gondoskodó társaság úgy szeretné kibővíteni az igazgatóságát, hogy a négy leendő tag segítse a cég új külföldi piacokon való megjelenését, stratégiája megvalósítását és új befektetői körök elérését".

 A Világgazdaság értesülései szerint az RVF elsődleges terjeszkedési célpontjai a környező, tehát kelet-közép-európai országok. Az idén újabb magyarországi és romániai projektek bejelentése várható, ezekről még tárgyalnak. Romániában 2009-ben, gyergyószentmiklósi távhőprojektjén keresztül jelent meg a társaság. Az egyik reménybeli igazgatósági tag éppen Molnos Dániel (a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára), aki eddig is aktívan részt vett az RFV romániai üzletfejlesztésében, s akitől a továbbiakban is ottani és nemzetközi kapcsolatrendszere hasznosítását várja el az RFV.

Úgy tudjuk, a következő új piac Lengyelország lesz. Több lehetőséget is vizsgál a társaság, de a munka még előkészületi szakaszban van. Az ottani megjelenés egyik kulcseleme a helyi sajátosságoknak leginkább megfelelő üzleti modell kialakítása, ugyanis nem alapértelmezés, hogy a lengyel piacon is a Magyarországon bevált decentralizált termeléssel vagy a Romániában sikert hozott távhőszolgáltatással próbáljon szerencsét a társaság. A lengyel piacra részben a második leendő igazgatósági tagon, Jacek Krawczykin keresztül vezet az út. Az üzletember az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) alelnökeként, továbbá a lengyel és a nemzetközi üzleti életben szerzett széles körű tapasztalatokat. Közleménye szerint az RVF Jacek Krawczykira a cég szakmai elismertsége növelésében és befektetői kapcsolatainak fejlesztésében is támaszkodna.

Még nagyobb lépés lenne a nyugat-európai vagy az amerikai megjelenés. Az igazgatóságba beválasztandó Maximilian N. Telekinek épp e térségekben vannak jelentős üzleti tapasztalatai és kiterjedt befektetői kapcsolatai, rá tehát a nemzetközi befektetői kontaktusok építésében és ápolásában számítanak az RVF-nél. A társaság számára új lépés lenne bel- és külföldön az invesztorként való megjelenés is, amelynek célja (értelemszerűen) a jó megtérüléssel és piaci potenciállal kecsegtető lehetőségek kiaknázása. A hosszabb ideje Magyarországon élő német származású Konrad Wetzkerre a vállalat energiastratégiájának kialakításában és az energiaszektorral történő kapcsolattartásban számítanak. Konrad Wetzker többek között a Boston Consulting magyarországi üzletágának elnöke, valamint a Corvinus Egyetem menedzsmentiskolájának (Corvinus School of Management) alapítója és elnöke. Az igazgatóság kibővítéséről a február 22-re összehívott közgyűlés határoz.

Soós Csaba, az RFV igazgatóságának elnöke szerint a vezetés átalakítása újabb jelentős lépés a cég életében, amely megerősíti a nemzetközivé válást. BHL

Lehetőségei szerint megújuló energiaforrásokra alapoz, emellett biztosítja a finanszírozást, lebonyolítja a rekonstrukciót, majd hoszszú távon karbantartja és üzemelteti a kialakított rendszereket.

Az energiahatékonyság tényleges javításával partnereinek költséget takarít meg. -->

Soós Csaba rfv
Kapcsolódó cikkek