Cégvilág

A telefonos ügyfélszolgálatok országa lettünk

Az idei első negyedévben a tavalyi időszakhoz viszonyítva kevesebben kerestek munkát, legkevésbé a vidéki munkahelyek voltak kapósak. Elsősorban a friss diplomások a legkitartóbbak az álláskeresésben, de közülük sokan a diploma megszerzése után sem tudják, milyen munkát szeretnének valójában. A többnyelvet beszélő pályakezdők jobb híján hajlamosak a call centerekben munkát vállalni, amelyek eddig 150 ezer embernek adtak munkát Magyarországon.

A munkakeresők mintegy negyven százaléka szakképesítés és nyelvtudás hiányában csak nagyon nehezen talál munkát – derül ki a Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. első negyedéves közvetítői tapasztalatainak elemzéséből.

Az első negyedévben többségében asszisztensi, adatrögzítői, ügyfélszolgálati pozíciók iránt volt érdeklődés, a szakképesítést nem igénylő pozíciók közül a legkeresettebb a telefonos ügyfélszolgálatos, valamint a call centeres munkakör volt. A felsőfokú végzettségűek közül gépész-, vegyész-, környezet-, villamosmérnököket és IT szakembereket kerestek a vállalatok.

Akinek nincs, vagy kevéssé piacképes a szakképesítése, sikeresen válthat: a különféle gépkezelői, például targoncás képesítések kelendők a munkaerőpiacon. „Aki most választ életpályát, annak érdemes szem előtt tartania, hogy jó idegennyelv-ismeret és piacképes szakképesítés nélkül nehéz elhelyezkedni. Az álláskeresőknek pedig nem szabad kétségbeesniük, ha nincs azonnal munka: a vállalatok is ugyanúgy keresik a megfelelő munkatársat, mint az álláskereső a munkahelyét. Kitartással, türelemmel és rugalmassággal előbb-utóbb álláshoz lehet jutni.” – hangsúlyozta Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója, aki szerint fontos, hogy bármilyen munkát végzünk is, elhivatottsággal tegyük.

Az elmúlt időszakban továbbra is magas volt a call centerek betöltendő pozícióinak száma. Az utóbbi évtizedben ugrásszerű növekedésnek indult call centerek az ITD Hungary adatai szerint mára mintegy 150 ezer embernek adnak munkát. Ezekben a központokban jellemzően nagy ügyfélkörrel rendelkező cégek - például bankok, biztosítók - ügyfélkezelése zajlik: ügyintézéssel, kapcsolattartással és marketinggel is foglalkoznak. Ezeket a feladatokat igyekeznek a vállalatok olyan országokba telepíteni, ahol a legkedvezőbb feltételekkel működhetnek. Így könnyen előfordulhat, hogy egy angol vállalat angol ügyfelének Magyarországról segít egy operátor az ügyintézésben. 

„Hazánk még hosszú ideig ideális terep marad a call centerek számára, mert a bérszínvonal nem éri el a nyugatit, a szükséges munkakultúra pedig megvan. A nyelvtudás hiánya jelenti a legnagyobb problémát.” – fogalmazott Grócz Mária, a British Telecom Global Services Közép- és Kelet-Európáért felelős HR vezetője.

A call centerek jellemzően idegen nyelvet jól beszélő pályakezdők számára nyújtanak ideális terepet, azonban ma már az angol nyelv mellett egy másik idegen nyelv ismerete is elvárás.

munkavállaló call center álláskereső ITD Hungary pozíció állástalan munkaadó
Kapcsolódó cikkek