Cégvilág

Mit keres a Prada Hongkongban?

Azt már tudjuk, hogy az ördög Pradát visel, ezúttal azonban már a befektetők is egy cipőben járhatnak a céggel. A Prada ugyanis a tervek szerint június 24-én debütál a hong-kongi parketten. A részvényeket 36,5 – 48 HKD (4,7 – 6,2 USD) közötti árfolyamon kínálják fel a befektetőknek megvételre, a piaci szereplők ajánlataikat június 17-ig tehetik meg.

A tranzakció során 2,6 milliárd dollárt vonhat be a Prada tőkeként, ám nem is feltétlenül az 1 milliárd dolláros hitelének visszafizetése az elsődleges oka a tőzsdére lépésnek, hanem sokkal inkább az, hogy az ázsiai piacon várható keresletbővülést tőzsdei jelenléttel párosítsák és így sokszorozzák meg az eladási mutatóikat.

A mostani körben a Prada 20 százalékát dobják piacra, az eddig megjelent hírek szerint új részvények kibocsátására nem, csak meglévő részvényesek (Intesa Sanpaolo, Bertelli-Prada család) kiszállására kerül sor. A Prada jelenleg egy zártkörű befektetési alap (CVC) és egy bankház, az RBS (Royal Bank of Scotland) tulajdonában áll, akik legalább részben ki akarnak szállni a luxuscikkeket előállító birodalomból. 

Ez már önmagában is aggasztó lehet, ám ami igazán kétkedésre adhat okot, az a Prada árazása. Az idei évet tekintve ugyanis a Prada részvényei 27-es előretekintő P/E-rátával forognának, ha a részvényeket 48 HKD árfolyamon értékesítenék.

A szektortársak közül a parketten már jelenlévő LVMH és a szintén tőzsdére készülő Burberry is 20-as ráta körül forog, olcsónak tehát egyáltalán nem nevezhető a milánói központú cég (lehet, hogy pont ezért nem erőltették az európai tőzsdei bevezetést).

részvény Burberry CVC P/E kibocsátás IPO tőzsde Prada RBS luxus
Kapcsolódó cikkek