Cégvilág

Euró százmilliós kárt okozhattak a "sínbarátok"

A német vasút (Deutsche Bahn - DB) részére szállított sínek árainak illegális egyeztetése körül kirobbant botrány tovább terjed - írja a Financial Times Deutschland.

A gyanúsított vállalatok és a bűnrészességgel gyanúsított személyek száma megháromszorozódott, a becsült kár összege is jelentősen nagyobb, mint korábban vélték. Az  úgynevezett "sínkartell" ügyében jelenleg harminc cég és 90 személy ellen folyik nyomozás -  közölte a bochumi rendőrség az FTD cikke szerint. Négy héttel ezelőtt a bochumi államügyészség még csak tíz érintett vállalatról és harminc gyanúsítottról beszélt.

Az elmúlt 24 órában két vádlott és egy tanú magánlakásában tartottak házkutatást Bochumban, Essenben és Dortmundban. A nyomozók szerint a médiában "sínbarátoknak" nevezett kartellcsoport által okozott kár százmillió euróra rúghat.

A nyomozás kezdete óta számos cég önként jelentkezett, hogy ezzel mérsékelje a kartellezésért rá kiszabott büntetést. Az ügy koronatanúja a VoestAlpine osztrák acélkonszern, de a német hatóságok látókörébe került a ThyssenKrupp leányvállalata, a GIT Giesstechnik is. A Deutsche Bahn egyelőre nem döntötte el, mekkora kártérítést követel a 2003 és 2008 között folytatott beszállítói áregyeztetésért, amely becslések szerint 400 millió eurós túlszámlázáshoz vezetett.

Mint arról beszámoltunk, az ügy miatt már egy fej is lehullott a ThyssenKrupp-nál: július hetedikén Uwe Sehlbach, a cég egyik menedzsere távozott a Handelsblatt szerint a vezérigazgató nyomására. Szintén kényes helyzetben van az osztrák VoestAlpine, mivel, bár informálta a hatóságokat a kartellről, nem biztos, hogy ez elég lesz a bírság elkerülésére. Az üzleti lap július 11-én közölt cikke szerint felmerült, hogy a konszern nem nyújtott teljes körű tájékoztatást a kartellről, amelyben állítólag a váltók beszállítói is részt vettek.

kár ThyssenKrupp kartell sínkartell voestalpine nyomozás
Kapcsolódó cikkek