Cégvilág

Az Olympus "császára" és a sikerdíj botrány

Az Olympus körüli vihar nem akar elülni, miután a posztjáról váratlanul eltávolított brit vezérigazgató továbbra is állítja: azért bocsátották el két hétnyi munka után, mert megkérdőjelezett egy sikerdíjfizetést.

Michael Woodfordról eleinte úgy tűnt, meglepően sikeres karriert fut be egy ízig-vérig japán vállalatnál. Cujosi Kikukawa először elnökké, majd fél év múlva vezérigazgatóvá nevezte ki őt, ezután két hét múlva viszont elbocsátották.

Az Olympus igazgatója, aki Woodford szerint afféle császári rendszert épített ki a cégnél, 2008-ban jóváhagyott egy 687 millió dolláros tanácsadói díjat, Woodford szerint indokolatlanul. A szakértők a Gyrus nevű cég 2,2 milliárd dolláros felvásárlásának lebonyolításáért kapták az összeget, ami azt jelenti, hogy a szokásos 1 százalék helyett csaknem a vételár felét tették zsebre. Az Olympus elismeri a sikerdíj kifizetését, de tagadja, hogy bármi helytelent tett volna, mondván: meg kellett állítani a befektetők elvándorlását a cégtől.

Woodford felvetette az ügyet, majd két hét múlva eltávolították a cégtől, az Olympus az esetet úgy kommunikálja, hogy egy nem megfelelő ember rosszul kormányozta a céget, ezért kellett elbocsátani. Kikukawa megfogalmazása szerint Woodfordot azért szerződtették, mert remélték, hogy "olyasmit is meg tud tenni, ami egy japán menedzser számára nehézséget okozott volna", de a brit "nem értette meg a 92 év alatt kiépülő céges kultúrát csakúgy, mint Japánt. A kölcsönös jogi fenyegetések és média üzenetek közepette viszont a beruházok egyre több kérdést tesznek fel a japán cég jövője kapcsán. Ez egyébként meglepheti Kikukawát, akit Fukoku Capital Management vezére szerint minden alkalmazottja úgy kezel, mint egy királyt. "Tíz éve senki nem kérdőjelezi meg a döntéseit" – fogalmazott a Reutersnek Juuki Szakurai a cégvezér kapcsán.

 

Olympus elbocsát elnök igazgató woodford sikerdíj
Kapcsolódó cikkek