Cégvilág

Már működik az influenza figyelőszolgálat

Október elején megkezdte működését a 2011/2012. évi influenza-figyelőszolgálat. Az országos tiszti főorvos szerint egyelőre nem becsülhető meg, hogy idén domináns marad-e a pandémiás H1N1 influenza A vírus, illetve milyen szerepet játszik a megbetegedések számának alakulásában a H3N2 altípusú influenza A, valamint az influenza B vírus.

Az országos tiszti főorvos 2011. október 3. és 2012. május 20. közötti időszakban kell jelenteni az influenzás megbetegedések adatait az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosoknak az influenzaszerű megbetegedések mellett a virológiai adatokat is monitorozni kell.

A védekezés alapja idén is az influenza elleni védőoltás, hasonlóan a tavalyihoz háromkomponensű: A/California/7/2009(H1N1) - szerű vírust, A/Perth/16/2009(H3N2) - szerű vírust és B/Brisbane/60/2008 - szerű vírust tartalmaz. A korábbi évekhez hasonlóan 1,3 millió térítésmentes szezonális influenza elleni vakcinát lehet szétosztani a kockázati csoportba tatozóknak, valamint a 65 év felettieknek.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2010-ben a 65 éven felüliek 29,7 százaléka kapott oltást és a 2009. évihez képest felére csökkent az influenza ellen oltott egészségügyi dolgozók száma. A nemzetközi egészségügyi szervezetek, így a WHO és az Európai Járványügyi Hivatal szerint is az lenne az ideális, ha mind a kockázati csoportok, mind a 65 éven felüliek 75 százaléka kérné az oltást. Az országos tiszti főorvos szerint azonban többéves hazai Magyarországon a reális célkitűzés a 40 százalék.

Rajtuk kívül fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltást azokon az állattartó telepeken dolgozóknak, ahol sertés, baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak. Ingyenes védőoltást kaphatnak a baromfi-feldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók is.
A 3 év alatt 5 ezer ingyenes vakcinát lehet szétosztani a rizikócsoportba tartozók gyermekeknek. Köztük vannak a krónikus szív-, légző rendszeri betegségben, a veleszületett vagy másodlagos immundeficienciában szenvedők, a vesebeteg gyermekek, az egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.
Az országos tiszti főorvos rendelkezett az előző szezonban megmaradt influenza elleni védőoltások sorsáról is. Mind a tavalyi szezonális, mind a pandémiás vírus elleni vakcina begyűjtéséről és megsemmisítéséről az Országos Tisztifőorvosi Hivatal gondoskodott, a határidő múlt hét vége volt.

figyelőszolgálat H1N1 influenza WHO
Kapcsolódó cikkek