Cégvilág

Menthetetlen a Shlecker - Tízezren kerülnek utcára

A németországi Schlecker drogéria kereken 10 ezer alkalmazottja a napokban kapja meg a felmondólevelét. Csütörtökön végérvényesen kudarcot vallottak azok a törekvések, hogy úgynevezett befogadó társaságot hozzanak létre a csőd miatt fenyegető munkanélküliség megakadályozására.

A cég idén januárban jelentett csődöt, és az eseményt Nils Schmid, Németország Baden-Württemberg tartományának gazdasági és pénzügyminisztere önmaga pozíciójának erősítésére akarta felhasználni. A szociáldemokrata miniszternek jól jött volna, ha a Schleckernél dolgozó nők "megmentőjének" szerepében tetszeleghet - fogalmaz a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az általa elképzelt Schleckert befogadó társaság létrejötte azonban azért hiúsult meg, mert három német tartomány, ahol FDP gazdasági minisztérium működik -, (Szászország, Alsó-Szászország és Bajorország) nem volt hajlandó részt vállalni egy hitelszavatosságban.

A 11 ezer foglalkoztatottat, akik a drogérialánc csődje miatt elvesztik állásukat, a tervezett befogadó társaságban képezték volna tovább azért, hogy ismét munkát találhassanak. Ezen kívül hat hónapon át megkapták volna a bérük nagy részét. Ehhez viszont 70 millió euró összegű hitelre lett volna szükség, amit a tartományok szavatosságukkal biztosítottak volna.

Nils Schmidnek, a szociáldemokrata Baden-württembergi gazdasági és pénzügyminiszternek ehhez a többi tartománytól 45 millió eurót kellett volna szavatosságként előteremtenie, ez pedig nem sikerült. Martin Zeil, Bajorország gazdasági minisztere például azzal utasította el a részvételt, hogy "nem az adófizetők feladata, hogy átvállalják a felelősséget a menedzsment éveken át tartó hibás döntéseiért". Emellett a tárcavezető közölte, hogy a tartományban bizonyára munkát találnak majd a most utcára kerülő dolgozók, erről gondoskodnak a munkaügyi hivatalok segítségével.

A Német Kereskedelmi Szövetség szintén bízik abban, hogy a volt Schlecker-dolgozók munkát találnak majd.


 

alkalmazott elbocsát Schlecker
Kapcsolódó cikkek