Cégvilág

Legálisan követhetnek el bűncselekményt az orvosok

Júliustól vesztegetésnek minősülhet és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a hálapénz elfogadása, mégis, a Magyar Kórházszövetség elnökének ismeretei szerint nincs az országban egyetlen kórházigazgató sem, aki azt ne engedné meg a dolgozóknak.

A büntető törvénykönyv ugyan részben szigorított azzal, hogy már „a jogtalan előny ígéretének elfogadása”, vagyis a hálapénzért cserébe felajánlott előny is bűntettnek minősül, ha a kórház megengedi a paraszolvencia elfogadását, az továbbra sem minősül vesztegetésnek.

Tavaly ugyancsak júliustól a munka törvénykönyve adott először felhatalmazást a kórházigazgatóknak, hogy szabályozzák a hálapénz elfogadásának gyakorlatát. Velkey György kórházszövetség elnök szerint ezután szabályozott módon, a működőképesség fenntartása érdekében mindenütt bekerült a szervezeti és működési szabályzatba a paraszolvencia.


Dénes Tamás a most éppen a hálapénz-rendszer megszűntetését zászlajára tűző Magyar Rezidens Szövetség elnöke hangsúlyozta: egy olyan helyzetben, amikor még a jogszabályok is szabadságvesztéssel fenyegetnek, de közben megengedőek, csak az lehet a végleges megoldás, ha a béreket olyan szintre emelik, amikor már nem lehet más, mint bűncselekmény a paraszolvencia. Ezért is harcol immár a négy orvosegyetem hallgatói önkormányzatával együttműködve a szövetség a „Hála - Pénz - Hálát a betegtől, pénzt az államtól" kampányban.


A Rezidens Szövetség idén is megkérdezte az államvizsgázó orvostanhallgatókat a paraszolvenciáról, amelyet 62 százalékuk elutasít el, ugyanakkor tart ma még szükségesnek, ugyanakkor további 20 százalékuk teljességgel elfogadhatatlannak tart. A még szakképzés előtt álló orvosok 56 százaléka a jelenleg fizetések duplája esetén mondana le a hálapénzről.

A MOK első embere elismerte, hogy a 2010 óta megtett intézkedések nem jelentéktelenek, de – amint azt a kamara „Látlelet 2013” című dokumentuma megállapítja, az egészségügyre ma is az általános orvos- és pénzhiány jellemző, az alacsony, a 4 százalékát el nem érő egészségügyi közkiadások pedig lehetetlenné teszik stabil, biztonságos és korszerű gyógyító rendszer működtetését. „Az egészségügy nem pénztemető, hanem pénzteremtő”, a kamara szerint az elsődleges, hogy ezt végre minden aktuális kormányzat megértse.

-->

Éger István paraszolvencia rezidens szövetség béremelés hálapénz Dénes Tamás
Kapcsolódó cikkek