BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fagyasztani is érdemes, ha van tároló

Sok családban a befőzés mellett (helyett) egyre gyakrabban jut szerephez a fagyasztás. Ajánlatos azonban jól előkészíteni az alapanyagokat, hogy a feldolgozáskor már csak a fazékba kelljen tenni.

Gyakran marad meg a konyhában friss alapanyag, amivel nem tudunk mit kezdeni. Szerencsére szinte minden háztartásban van kisebb vagy nagyobb űrtartalmú mélyhűtő – ott a helyük. Gyakorló háziasszonyok tapasztalata szerint a friss élelmiszerek többsége alkalmas fagyasztásra, kivéve az egész tojást, a nyers burgonyát, a fejes salátát és a retket. És persze az üveges italokat, mert azok könnyen szétrepednek (kivételek a magas alkoholtartalmú égetett szeszesitalok).

A húsféléket megmosva, kicsontozva célszerű eltenni (a csontos rövidebb ideig tárolható!). A halak a legromlandóbbak. A friss halat tisztítva, nagyon gondosan csomagoljuk be (szagok!). A zöldségféléket érdemes 2-3 percig előfőzni, majd gyorsan lehűteni, lecsurgatni, és így tárolni (felhasználáskor hamarabb megfőnek, és a bennük lévő baktériumok is elpusztulnak).

A gyümölcsöket hasonlóan készíthetjük elő, vagy cukorlében fagyasztjuk (megtartják színüket, zamatukat).

Ehhez tartsuk magunkat:

1. Csomagolni jól zárható dobozokba érdemes. A szögletesekkel a hely jobban kihasználható, mint a kerek formákkal.

2. Praktikusak a műanyag- és alumíniumdobozok, a nejlonzacskók. Apróra vágott fűszerekhez, tojássárgájához megteszi a jégkockatartó.

3. Egy-egy dobozba lehetőleg egyszerre felhasználható mennyiség kerüljön, újrafagyasztani tilos.

4. A dobozokra írjuk rá, mit tartalmaz, és mikor raktuk a mélyhűtőbe.

5. Felengedés: legjobb szobahőmérsékleten, de használható mikró is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.