Az azeri gáz Oroszországba történő szállításáról tárgyalt a napokban a Gazprom központjában Alekszej Miller, a társaság igazgatósági elnöke és Rovnag Abdullajev, a SOCAR azeri állami olajtársaság elnöke.

Terítékre került a két társaság között együttműködés elmélyítése is. A Socar a legnagyobb azeri állami olajtársaság, amely termel, feldolgoz, szállít és értékesít földgázt, kőolajat és gázkondenzátumot. 2009 októberében írt alá gázeladási szerződést a Gazprommal, amelynek teljesítése 2010 január 1-jén indult. 2012 januárjában megerősítették a szerződést. A Gazprom becslése szerint az idén 1,37 milliárd köbméter azeri gáz érkezett Oroszországba.

Az azeri gázra Európa is vár, a szénhidrogén a kaszpi-tengeri Sah Deniz 2. gázmezőről érkezik majd a TAP vezetéken keresztül. A cső elsősorban Délkelet-Európát látná el úgy, hogy a gáz a TAP-ból a még szintén lefektetendő (Ionian-Adriatic Pipeline) IAP-on jutna el a vevőkhöz. A TAP-ból azonban más leágazásokon keresztül – és hosszú távon – a közép-európai országokba, így Magyarországra is érkezhetne gáz. Ez utóbbival kapcsolatban épp a napokban nyugtatta meg az érintett országokat az azeri gázprojektben érdekelt BP, mondván a török határtól kiinduló TAP vezetéknek épülhet egy új leágazása is.
 
A TAP tervezett induló éves kapacitása 10 milliárd köbméter lesz, ez később megduplázható. A TAP-ba az Anatóliát átszelő és Európáig tartó TANAP-on érkezik a gáz, amelynek az éves kapacitása a fejlesztés második szakaszában 16 milliárd köbméterre növelhető. Ebből 6 milliárd köbmétert a török piac venne fel, a többit az európai, írja az azeri Trend magazint.

A Sah Deniz gázmezőjének kincsét 1,2 ezer milliárd köbméterre teszik, fejlesztése (beleértve a kondenzátum mezőt is) 25 milliárd dollárt visz el.