Cégvilág

Az egészségügyi kiadások több mint negyedét zsebből fizetik a magyarok

Az egészségügyi kiadások több mint negyedét a magyarok zsebből fizetik – erre a megállapításra jutott az OECD Egészségügyi körkép 2013-as kiadványa. A 2011-es adatokat feldolgozó tanulmány szerint ezzel felette vagyunk az OECD-országok 20 százalékos átlagának; amelynél a lakossági közvetlen hozzájárulás aránya például Norvégiában és Franciaországban jóval alacsonyabb, 10 százaléknál is kisebb, Chilében, Koreában és Mexikóban viszont a 35 százalékot is meghaladja. A saját forrásból megfinanszírozott ellátások közül a fogászati kezelések a legjellemzőbbek, erre ment el a magánkiadások 19 százaléka, míg az egészségügyi termékek sorát a szemüvegek és a hallásjavító eszközök vezetik, erre a magánköltések 12 százalékát fordították átlagosan az OECD-országok polgárai. Magyarországon a betegek által fizetett hozzájárulásokhoz számolták a máshol nem ismert hálapénzt, amelyet a GKI Gazdaságkutató tavaly ősszel 34 milliárd forintra becsült.

Az OECD megállapítása szerint Magyarországon az egészségügyre fordított kiadások viszonylag magas hányadát, 36,8 százalékát teszik ki a gyógyszerköltségek, a kórházak működtetésére a kiadások mintegy 30 százalékát, az időskori tartós ellátást biztosító intézmények fejlesztésére pedig kevesebb mint 3 százalékát fordítottuk 2011-ben.

Az egészségügyre fordított állami és egészségbiztosítói kiadások 2011-ben a GDP 7,88 százalékát tették ki, míg az OECD országaiban átlagban meghaladták a 9,48 százalékot.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek