Cégvilág

Még mindig túl magas az átlagos magyar vérnyomása

Sem a magas vérnyomás betegségben szenvedők, sem az annak következtében meghaltak száma nem csökkent az elmúlt tíz évben Magyarországon. Annak ellenére sem, hogy jelentősen bővült a hipertónia ellenes gyógyszerek, valamint az egyéb intervenciók köre.

Globálisan évente 7 millió ember halálát okozza a hipertónia, ami különféle formákban másfél milliárd embert érint a Földön. Ez a halálozás ma ismert legnagyobb rizikófaktora.

A magas vérnyomás Magyarországon is a leggyakoribb betegség, több mint 3 millióan érintett benne. A hipertónia azonban nem pusztán népbetegség, de jelentős szív- és érrendszeri kockázati tényező is – hívja fel a figyelmet a Magyar Hipertónia Társaság a 2005 óta minden évben május 17-én megrendezett Hipertónia Világnapon.

A magas vérnyomás a leggyakoribb időskori betegség, a 75 év felettiek nyolcvan százalékát érinti, de már fiatal középkorban elkezdődik, csak ekkor még nem jelennek meg a tünetek, és mivel ez a korosztály nem jár kellő mértékben szűrésre, nem ismerik fel a korai jeleket (például fehérjeürítés a vizeletben, csökkent boka/kar index). Így aztán akár 10-20 évig is fennállhatnak tünet nélkül azok a folyamatok, amelyek később magas vérnyomáshoz, illetve annak szövődményeihez (többek között krónikus vesebetegséghez, cukorbetegséghez) vezetnek.

De ennél is riasztóbb, hogy ma Magyarországon már a 14-18 éveseknek is legalább a 11 százaléka túlsúlyos és elhízott, valamint magas vérnyomásban szenved. Bizonyítottan magas vérnyomásra hajlamosító tényező a 2500 gramm alatti születési súly. Az ilyen koraszülött babák esetén igen nagy a veszélye annak, hogy később hipertónia alakul ki náluk, ezért az ilyen gyereknek fokozott figyelemre van szükségük már egészen fiatal kortól kezdve.

Míg a gyerekeknél a nem gyógyszeres kezelés, vagyis a fizikai aktivitás növelése, a testsúly és a sófogyasztás csökkentése a hangsúlyos, a felnőtteknél már gyógyszer is szóba jöhet. Ezekből egyre több áll rendelkezésre, ennek ellenére, a 2002-ben évvel ezelőtt létrehozott Magyar Hypertonia Regiszter azt mutatja, hogy bár a magasvérnyomás-betegek átlagvérnyomása csökkenést - az otthoni vérnyomásmérés rendszeres alkalmazása, a vérnyomásnapló vezetése ehhez például 68 százalékban járult hozzá – összességében nem sikerült csökkenteni a magas vérnyomás betegségben szenvedők táborát, és a hipertónia még mindig vezető halálok.

vérnyomás hipertónia betegség világnap
Kapcsolódó cikkek