BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ébredezik a magyar informatikai piac

Komolyabb felfutást jövőre, de még inkább 2016-ban lehet várni az it-témájú állami közbeszerzésekben Horváth Krisztina, a Cisco márciusban kinevezett magyarországi vezetője szerint. Jelenleg is naponta 30-40 iskolában telepítik a Sulinet+ program keretében a társaság eszközeit.

A parlamenti választások időszakában tapasztalható kivárás után kezd beindulni a hazai informatikai piac Horváth Krisztina, a Cisco Systems Magyarország Kft. március elején kinevezett ügyvezető igazgatója szerint. Elmondása alapján ebben szerepet játszik az is, hogy az általános gazdasági hangulat is kedvezőbb, a korábbi pesszimizmust követően a hazai vállalkozásoknál óvatos optimizmus tapasztalható. A különböző elemzők által prognosztizált 2,5-3 százalék körüli GDP növekedés szintén pozitívan befolyásolja az informatikai költéseket.

Az elmúlt évben több jelentős hazai it-beruházásban is részt vett a Cisco, így például a társaság szállította a hálózati eszközöket az Audi Hungária Motor Kft. néhány hónapja átadott új győri üzemébe. Itt nem csak az irodákban, hanem a gyártósoroknál is alkalmazzák a vállalat berendezéseit – tette hozzá Horváth Krisztina. Az Allianz Csoport számára regionális adatközpontot, illetve menedzselt szolgáltatás formájában 1300 felhasználót kiszolgáló komplex kommunikációs rendszert alakított ki a Cisco partnere, a T-Systems a társaság eszközeinek segítségével.

A jelenleg is futó projektek közül Horváth Krisztina kiemelte a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet által működtetett Sulinet+ programot, amelynek keretében összesen 4500 iskolában növelik meg a sávszélességet és modernizálják a hálózati infrastruktúrát. A fejlesztés részeként számos intézményben vezetéknélküli hozzáférési pontokat is telepítenek. Ez a munka jelenleg is tart, naponta 30-40 iskolában helyezik el a Cisco eszközeit – közölte a társaság ügyvezető igazgatója.

A hazai informatikai piac alakulását nagy mértékben befolyásolhatja, hogy mikor indulhatnak be az újabb, európai uniós forrásból finanszírozott jelentős állami, kormányzati fejlesztések. Horváth Krisztina szerint az idei évben még az előkészítésen és a tervezésen lesz a hangsúly, és komolyabb felfutást az it-témájú állami közbeszerzésekben jövőre, de még inkább 2016-ban lehet majd várni.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy az egész technológiai ipar gyorsuló ütemű átalakulást él meg, amelyben olyan jelentős trendek játszanak meghatározó szerepet, mint a mobilitás, a virtualizáció vagy a menedzselt szolgáltatások.

„A vállalkozások a rugalmasságuk megőrzése érdekében arra törekednek, hogy it-költéseiket ne beruházások formájában valósítsák meg, hanem működési, változó költségek révén, különböző szolgáltatások igénybevételével. Ez azért ésszerű lépés, mert a menedzselt szolgáltatásokkal sokkal jobban lehet követni a cég bevételtermelő képességében bekövetkező változásokat, mint ha megvásárolják a hardvereszközöket és a szoftvereket” - mutatott rá Horváth Krisztina.

A cégvezető a Cisco hazai forgalmának alakulásáról a vállalati szabályok miatt nem közölt információt. A társaság eszközeit Európában az amszterdami székhelyű Cisco Systems International B.V. és a londoni központú Cisco International Limited forgalmazza, a partnerek is velük állnak kapcsolatban. A Cisco magyarországi leányvállalatának pénzügyi adataiban így a partnerek forgalma nem tükröződik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.