Cégvilág

Mélyben a gabonaárak

Alacsony gabonaárakra kénytelenek berendezkedni a termelők idén, a világpiaci árak az elmúlt évek szárnyalása után mérsékelt szinteken mozognak, és várhatóan a közeljövőben sem mozdulnak el felfelé. A háttérben a hatalmas globális készletek, valamint a kőolajár-zuhanás miatt kipukkadt biodízellufi áll

Tartósan alacsony gabonaárakra számítanak idén a világ terménypiacain. A jó gabonatermesztőnek, de a világpiaci árakhoz igazodónak számontartott Magyarország esetében is a globális trendeket követő ármozgásra kell felkészülni.

„A kalászos gabonákat termelő gazdák az idei évben az árakat tekintve semmi jóra nem számíthatnak” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: a globális gabonakészletek a korábbiakhoz képest szokatlanul nagyok, ez pedig lenyomja az árakat. Mindezt az sem tudja befolyásolni, ha érkezik egy-egy negatív hír. A előrejelzések szerint például mind az mind pedig Oroszország és Ukrajna termelése jelentősen csökkenni fog, a közösségből és a két keleti országból egyaránt 15-15 millió tonnányi áru hiányzik majd az idei aratáskor.

Ezen három régió termelése tehát 30 millió tonnával lesz kevesebb a vártnál. Jellemző azonban, hogy ez a negatív hír sem képes elmozdítani az árakat felfelé – fogalmazott Raskó. A szakember szerint mind a kalászos gabonák, mind pedig a kukorica esetében alacsony szinteken stabilizálódnak az árak. „Rendkívüli természeti katasztrófának kellene bekövetkeznie, hogy ez a trend megforduljon” – vélekedett. Hasonlóra volt már példa. 2012-ben az ígéretesen induló év közepén a teljes északi féltekére kiterjedő aszály jelentős károkat okozott a világ kulcsfontosságú termőterületein.

A szárazság hatására a várakozásokhoz képest jóval kevesebb kukorica, szója és kalászos gabona termett Észak-Amerikában, az Európai Unióban, Ukrajnában és Oroszországban. Különösen nagy volt a kár a világ kukoricatermésének zömét USA-ban. Az aszály hozzávetőleg 50 millió tonnával csökkentette az amerikai kukoricatermés összeredményét. Összehasonlításul: ez megközelítőleg annyi, mint amennyit az egész Európai Unió termel egy évben.

A kínálat szűkösségére hamarosan rendkívüli áremeléssel reagált a piac, igaz, a következő év fordított a trenden. Jelenleg ilyen trendfordító kataklizmának nincs jele. Az alacsony kőolajárak ráadásul alacsonyan tartják a helyettesítő alapanyag, a kukorica árát is. Korábban a viszonylag magas kőolajár miatt a biodízelipar szerte a világon gőzerővel dolgozott, az általuk teremtett kukoricakereslet pedig jelentősen megdrágította a termény árát – közvetve pedig felfelé hajtva a globális élelmiszerárakat is. Az utóbbi évben tapasztalható kőolajár-zuhanás nyomán azonban a biodízelgyártás pang, és ez alacsonyan tartja a kukorica árát is.

A várakozások szerint a kukorica ára idén 50 ezer forint alatt marad tonnánként, és hasonló árszintek várhatók a többi kalászos gabona esetében is – a legalacsonyabb árakat hozó betakarítási időszakban. Kevés kivétel azért akad: a legjobb minőségű búza idén is drágább lesz, meghaladhatja az 50 ezer forintot, és nő a magas olajsavtartalmú napraforgó ára is. Utóbbit az alacsony transzzsírsav-tartalmú margarin gyártásához használják, növekvő – elsősorban olaszországi – kereslete miatt mára 120 ezer forintba kerül tonnánként.

Rekord után visszaesés

A növénytermesztésen belül a meghatározó gabonafélék termesztésének volumene mintegy ötödével nőtt tavaly, a kukoricáé harmadával nagyobb, mint 2013-ban volt. A kukorica terméseredménye egyébként rekordot döntött, és meghaladta a 9,3 millió tonnát. Ilyen mértékű termésre az elmúlt évszázadban nem volt példa. Hasonlóan kiugró eredmény az 1,6 millió tonnás napraforgótermés, és a 600 ezer tonnát meghaladó repce is. A tavalyi rekordtermést idén nem lehet megismételni. 2015-ben várhatóan 1-1,2 millió tonnával kevesebb kalászos gabona terem Magyarországon, a jelenlegi adatok alapján ugyanis 1 tonnával kisebb termésátlaggal lehet számolni országosan. A hozamcsökkenés elsősorban a takarmányalapanyagként, és a sörgyártásban használt árpát érinti, de hasonlóra lehet számítani a búza esetében is.


gabonaár gabona
Kapcsolódó cikkek