Cégvilág

Az iparosság fontos szerepet vállalt a gazdaság talpra állításában

A magyar iparosság, a családi és mikrovállalkozások fontos szerepet vállaltak a magyar gazdaság rendszerváltás utáni talpra állításában, és a mai napig megkerülhetetlen szereplői a foglalkoztatásnak, a termelésnek, a szolgáltatásnak, a helyi gazdaság felépítésének - hangsúlyozta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke szerdán a szövetség huszonöt éves jubileumi ünnepségén, Budapesten.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára azt mondta, az Iposznak vitathatatlan szerepe volt abban, hogy a rendszerváltás után a magyar kézműipar, a családi és mikrovállalkozások lendületet kaptak. A szövetség nagy feladatának nevezte ezen kívül a kisvállalkozások érdekvédelmének ellátását.

Az ünnepségen az NGM államtitkára szólt arról is, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a hazai kis- és középvállalkozásokra, azon belül is a mikrovállalkozásokra, a szektor helyzetét javító több intézkedést is bevezetett, egyebek közt egyszerűsítette az adórendszert, csökkenti az adminisztrációt.

Tállai András méltatta a szektor szerepét a magyar növelésében, a foglalkoztatás bővítésében. 

Németh László felidézte, hogy az Iposz nem előzmények nélkül alakult meg 1990-ben, hiszen 1786 óta léteztek ipartestületek, az akkori iparosság századokat túlélő munkái ma is láthatók több középületen, köztük a Parlament épületében.

Ünnepi beszédében az Iposz elnöke kitért arra, hogy szükséges az érdekképviseletek közötti együttműködés erősítése nemzeti és európai szinten egyaránt.

Az ünnepségen köszöntötték az Iposzt a hazai munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek, a felszólalók a közös cél mentén való összefogást emelték ki, egyebek közt a duális képzés, a támogatások hatékony felhasználása területén.

Üdvözölték a szövetséget a külföldi partnerek, köztük a német, az osztrák, a cseh, a lengyel, a román és a szlovák iparos szervezetek vezetői is.

Az MTI-nek Renata Scheichelbauer-Schuster, az osztrák gazdasági kamara kézműipari szekciójának vezetője kiemelte, hogy szoros együttműködés alakult ki a két szervezet között, mindketten a kézműipar szerepének növeléséért dolgozik.

Willy Hesse, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Kézműipari Kamarai Szövetség elnöke közös érdeknek nevezte, hogy a kézműipar hídszerepet töltsön be az országok vállalkozásai között.

Az ünnepségen kitüntetéseket adtak át kiemelkedő munkát végző iparosoknak és a média munkatársainak.

Iposz munkaadók munkavállalók iparosság ünnepség
Kapcsolódó cikkek