Cégvilág

Arab csillagok budapesti luxusszállodákon

Újabb ingatlanoscéget alapított a dubaji Al Habtoor-csoport: az Al Habtoor Holding Kft.-t 300 millió forint törzstőkével hozta létre a hoteleket tulajdonló és működtető Al Habtoor Overseas L. L. C. A Khalef Ahmed Al Habtoor dubaji üzletember által alapított csoport leginkább a hétcsillagos Burdzs Al Arab építőjeként ismert, de világszerte 14 luxusszállodát birtokol. Ezek fele az emírségekben található, a hét külföldi hotel közül kettő Budapesten. Első magyarországi befektetéseként 2012-ben vette meg az Erzsébet téri Le Meridien hotelt, 80 millió dollárért. Majd két évvel később a cégcsoport tulajdonába került az InterContinental Budapest Hotel is. A több mint 400 szobás, ötcsillagos szálló korábbi tulajdonosa Tufik Abukhater libanoni üzletember volt.

Al Habtoort az egyik legbefolyásosabb dubaji üzletemberként tartják számon, a Globoport szerint a leggazdagabb arabok listáján a 30. helyet foglalja el. Magyarországon olyan nagy a respektje, hogy például a luxusszállóvá alakított egykori Le Meridien, májustól Ritz-Carlton megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök is megjelent.

Eddig a magyarországi Al Habtoor-cégek mérlegei elég vegyesen festenek. A 2012-ben alapított Al Habtoor Ingatlanhasznosító Kft. könyveiből nagy aktivitás nem látszik, tavalyi beszámolója nem is érhető el. Egyik leánya, az Adria-Palace Ingatlanhasznosító Kft. – amelynek könyveiben a Le Meridien szerepel – tavaly 2,4 milliárd forint árbevételt és 652 millió forint veszteséget könyvelt el. A cég utoljára 2012-ben termelt nyereséget, 667 millió forint pluszt, azóta csaknem 1,4 milliárd forint veszteséget hozott össze. Kötelezettsége tavaly év végén megközelítette a 16 milliárd forintot. A másik leánycég, az intercontinentalos Mansion Danube Hungary Kft. ehhez képest szárnyalt. A múlt évben 6,4 milliárd forint forgalmat és 825 millió nyereséget produkált. A dubaji csoport kezében az InterContinental az utóbbi két év alatt 1,3 milliárddal növelte a forgalmát, és összesen 1,1 milliárd nyereséget ért el, miközben csaknem egymilliárdot ledolgozott a kötelezettségeiből.

Kapcsolódó cikkek