Cégvilág

Egyre több hitellel terhelt lakást adnak el

Több mint kilenc százalékkal emelkedett tavaly szeptember végéig a hiteltartozás miatt kényszerértékesített lakások száma. A legtöbb, végül eladott ingatlant viszont még mindig a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. vette meg.

Több mint 7200, fedezeteként szolgáló lakást értékesítettek tavaly szeptember végéig Magyarországon, ez 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szereplő adatokból. A végül eladott lakások legnagyobb részét ugyanakkor – a korábbi évekhez hasonlóan – a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. vásárolta meg: a társaság által átvett ingatlanok száma meghaladta a 4400-at, ami az összes érintett lakás közel 62 százalékát jelentette. Minden tíz lakásból hármat pedig maga az adós értékesített az MNB adatai szerint, ami azt jelenti, hogy maguk a hitelező pénzügyi szolgáltatók az eladott ingatlanok nem egészen tíz százalékát adták csak el.

Az ugyanakkor látszik, hogy 2016 első három negyedévében jelentősen megugrott a pénzügyi szolgáltatók által eladott, hitel fedezeteként szolgáló lakások száma, hiszen ez megközelítette a 630 darabot, miközben 2015 hasonló időszakában csak 181, 2014 első kilenc hónapjában pedig 484 lakást értékesítettek maguk a hitelező intézmények. Növekszik ugyanakkor az adósok által értékesített lakások száma és aránya is: tavaly az első kilenc hónapban már több mint 2100, fizetni nem tudó jelzáloghiteles ügyfél oldotta úgy meg a problémáját, hogy maga adta el a terhelt ingatlanát, miközben két évvel korábban még csak nagyjából fele ennyi adós tudta így javítani helyzetét.

A 2016 első kilenc hónapjában kényszerértékesített lakások valamivel több mint negyedét Budapesten és Pest megyében adták el, miközben a Dunántúlon eladott ingatlanok aránya 31,5, a Kelet-Magyarországon értékesítetteké pedig 43,1 százalékot ért el. Utóbbiaknál Borsod-Abaúj-Zemplén megye részesedése a legnagyobb: itt 229 hitellel terhelt ingatlant adtak el tavaly szeptember végéig.

A hazai hitelintézetek jelzáloghitel-portfóliójával viszont változatlanul akadnak gondok. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb – a múlt év szeptember végi állapotokat tükröző – adatai szerint a 4377,1 milliárd forintnyi lakossági jelzáloghitel közel 17 százaléka a 90 napon túl nem teljesítő kategóriába tartozott, miközben csak 72,8 százalékot ért el a késedelem nélkülinek tekinthető kölcsönök aránya.

Az eszközkezelő társaság teljes, 35 ezer lakásra vonatkozó kerete ugyanakkor – ahogy erről lapunk korábban beszámolt – már tavaly ősszel telítődőben volt, hiszen szeptemberig már 37 ezer 900 ingatlant ajánlottak fel az érintett adósok a NET-nek. Ebből ugyanakkor 3571 kérelmet elutasított a társaság, mert azok nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. A társaság azenpenzem.hu portálnak adott tájékoztatása szerint november végéig valamivel több mint 27,5 ezer ingatlant vásárolt meg, vagyis a 35 ezres keret kihasználásáig még valamivel több mint 7 ezer lakást tud megvenni.

ingatlanfedezet lakáshitel bankok
Kapcsolódó cikkek