Megközelítőleg 10,6 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba eddig a fővárosi Rác fürdőt fejlesztő Rác Beruházó Kft. felszámolási eljárásában – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a felszámolóbiztos, Börcsök Sándor.

A mintegy 9 milliárdos (fürdő-hotel komplexum) beruházásban részt vevő másik cégtől, a Rác Nosztalgia Kft.-től követelt összeg még nem ismert, a hitelezői igények határidős bejelentésére meghatározott negyven nap ugyanis még nem telt le. Mint korábban közöltük, a Rác Beruházó Kft. felszámolását tavaly július végén, a Rác Nosztagia Kft.-ét decemberben rendelték el, a két társaságot pedig stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány még júniusban. Így a magánbefektetők – a cégbejegyzés szerint a ciprusi gyökerű Clairvoyant Holding Kft. – érdekeltségébe tartozó cégek felszámolása a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. feladata lett.


A kiemelt cégekre vonatkozó speciális szabályok szerint elméletileg zárt körben is értékesíthető lenne a akár úgy is, hogy a Fővárosi Önkormányzatot kérik fel egyedüliként ajánlattételre. Mint emlékezetes, a főváros kezdeményezte a felszámolási eljárást, és korábban lehetőségként felmerült az is, hogy tulajdonosként megszerezze a komplexumot. A főváros a beruházáshoz valaha a régi fürdőt és a területet adta, így 25 százalékos közvetett részesedése volt a beruházó Rác Nosztalgiában. Később – a két fejlesztő cég csődeljárását lezáró megállapodás szerint – a főváros diszkontáron kivásárolta a beruházáshoz nyújtott 7 milliárdos MFB-hitelt, és ezzel a fő hitelező pozíciójába került.

A vagyoneladás módját firtató kérdésre azonban Börcsök Sándor úgy válaszolt, hogy „nyilvános pályázat útján” fogják értékesíteni a felszámolás alá került vagyont. A stratégiailag kiemelt jelentőségű ügyek esetében a nem nyilvános értékesítés lehetősége szigorú feltételekhez kötött, ezek a feltételek a felszámolási eljárások jelenlegi szakaszában rendelkezésre álló információk szerint nincsenek meg – közölte.