Cégvilág

Havi egymillió felett kaszálnak a menő informatikusok

Ma már nem a fizetés és a cég neve a döntő az informatikusok munkahelyválasztásánál, sokkal inkább a fejlődési lehetőség, a kihívást jelentő projektek és a munkakörnyezet. Négy év tapasztalattal azonban senior szinten már szinte természetes az 1 millió forint feletti fizetés.

Tízből négy startup cég szerint nehezebb lett az utóbbi egy évben a szoftverfejlesztők megtalálása. A leghatékonyabb eszköz pedig a személyes kapcsolatrendszer megmozgatása. A legkeresettebbek között a Java, .Net fejlesztők, az UX designerek és az adattudósok (data scientist) – derül ki az április 20-21-én megrendezésre kerülő Startup Safary céges résztvevőinek körében végzett gyorsfelmérésből.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Egymillió forint felett is kereshet egy jól menő informatikus hazánkban Kép: AFP Egymillió forint felett is kereshet egy jól menő informatikus hazánkban Kép: AFP[/caption]

A kutatásban részt vett cégek az utóbbi egy év fizetési trendjeire vonatkozó kérdésre 17 százalékos arányban válaszolták azt, hogy 10 százalék felett emelt, 58 százalék az 1-10 százalékos sávban növelte a fizetést. Csökkentésről senki sem számolt be. A startup cégek a legkeresettebb pozíciókról is nyilatkoztak, ezek a Full Stack Software Developer, Data Scientist, UX designer, Front end developer, Back end developer, JAVA fejlesztő, .NET fejlesztő lettek.

Batiz Péter, a budapesti IseeQ fejvadászcég informatikai divíziójának csoportvezetője a felmérés kapcsán elmondta: az utóbbi években sokkal tudatosabbak lettek a szoftverfejlesztők és a fejlesztésben dolgozók az álláskeresésben. „Míg korábban a cég neve és a kínált fizetés vitt mindent, mostanra a fejlődési lehetőség, a vállalat projektjei, a céges kultúra egyre nagyobb szerepet játszanak.” Hozzátette: a szakemberek Budapestről nehezen csábíthatóak vidéki városokba, fordítva viszont van mobilitás.

A tapasztalt informatikusok fizetésének maximuma egyébként egyre több munkakörben kezdi átlépni az egymilliós határt – írta nemrég a HWSW a Hays Salary Guide 2017 című kiadvány adatai alapján. Eszerint továbbra is jellemző, hogy az informatikai álláspiacot a jelöltek dominálják vagyis több a nyitott pozíció, mint amennyi jelöltet a piac vagy a felsőoktatás biztosít, ezért csak a passzív álláskeresőket tudják a fejvadászok megfogni. Ez az a réteg, amely jelenleg is főállásban dolgozik valahol, de nem jelentkezik aktívan álláshirdetésekre, viszont nyitott a megkeresésekre, és az új kihívásokra.

Startup Safary fizetés informatika
Kapcsolódó cikkek