Cégvilág

Bőven van gáz, és technológia is lesz hozzá

A következő évtizedekben nő a földgáz súlya a globális áramtermelésben a világ legnagyobb olajcége, az ExxonMobil szerint. A Világgazdaságnak Romke Noordhuis, az olajóriás magyarországi érdekeltségének vezetője nyilatkozott.

Hogyan érinti az ExxonMobil terveit, hogy Donald Trump amerikai elnök ki kívánja léptetni az országát a 2014-es párizsi klímamegállapodásból?

– Az ExxonMobil klímaváltozással kapcsolatos álláspontja nem változott. A klímaváltozás komoly veszély, és tennünk kell ellene. Cégünk csökkenti a tevékenységeivel kapcsolatos kibocsátást, ugyanebben segíti ügyfeleit is, továbbá támogatja a kutatásokat és részt vesz a klímavédelmi irányelveket meghatározó tárgyalásokban.

Az ExxonMobil 2040-ig szóló előrejelzése szerint ugyanakkor 25 év múlva sem jut nagy súly a megújulókra a globális energiatermelésben. Ilyen pesszimista a társaság?

– Ellenkezőleg, a megújuló alapú termelés exponenciális növekedésére számítunk, viszont ez aránylag alacsony szintről indul, és csak idővel ér el jelentős részesedést a világpiacon. Mivel a villamos energia iránti igény növekedésére számítunk, főleg a fejlődő országokban, úgy látjuk, hogy a kereslet kielégítéséhez más energiaforrásokra és technológiákra hárulhat nagy feladat. Az energiaforrások közül főleg a földgáz felhasználása lesz jelentős, mivel a szénhez képest alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár. Ezen túl az energiahatékony technológiáknak is jelentős szerep jut. Azt várjuk, hogy a globális energiaigény a földgáz, a megújulók és az atomenergia iránt fog erősödni, ahogyan távolodunk a szén­alapú áramtermeléstől.

Romke Noordhuis, az ExxonMobil Magyarország ügyvezetője. Fotó: Vémi Zoltán

A tanulmány szerint még évtizedekre elég olaj- és gázkészlete van a világnak, a gáztermelés pedig jócskán bővül. Reális-e ez a várakozás, amikor a készletek nagy része már a nehezen hozzáférhető, úgynevezett nem hagyományos szerkezetben van?

– Először is, nem azt írtuk le, ahogyan látni szeretnénk az energiapiacot, hanem azt, amilyen szerintünk 2040-ben lesz. Ezt részletes elemzésekre, valamint az energiaiparban és a technológiai téren szerzett tapasztalatainkra alapoztuk. Abból indultunk ki, hogy a világ lakossága, GDP-je és az általános jóléte is nőni fog, ami a mainál jóval nagyobb energiaigénnyel jár. Ezért arra is számítunk, hogy a mostaninál sokkal több autót, motorkerékpárt vásárolnak majd, mindez nem elsősorban a fejlett, hanem a felzárkózó régiókra vonatkozik. A szén-dioxid-kibocsátás viszont nem nő az energiafelhasználással azonos ütemben, részben az energiahatékonyság javulása jóvoltából, illetve mert a közlekedésben és a szállításban előretörnek az alternatív, például hibrid vagy elektromos járművek. A nem hagyományos gáz technológiája is fejlődik, ahogyan eddig is. Elég felidézni a repesztéses megoldás elterjedését és azt, hogy egyre mélyebb tengerekből tudjuk felhozni az olajat és a gázt. Ezek fontos technikai vívmányok, amelyek elősegítik, hogy a világot folyamatosan el lehessen látni megbízható és megfizethető energiával.

A villanyautózáshoz kapcsolódó szolgáltatásokban lát-e az ExxonMobil fantáziát, ahogyan például a magyarországi Mol?

– Várakozásaink szerint a következő 25 évben az e-autók elterjedése miatt ennek a szegmensnek az áramigénye nő a leggyorsabban. Mi mégis inkább az e-autók által használt villamos energia előállításához szükséges földgáz felhozatalára összpontosítunk. Ugyanakkor széles körű kutatásaink vannak világszerte az energiaforrásokhoz és különösen a megújuló energiákhoz kapcsolódóan. Hatalmas K+F-szervezetünk együttműködik egyetemekkel is. A megújulókkal foglalkozó üzletbe azonban még nem szálltunk be, mivel fő tevékenységeinkre, az olajra, földgázra és a petrolkémiai üzletágainkra koncentrálunk. Ezenfelül vizsgáljuk az erősségeinkkel összefüggő és azokat támogató előnyös üzleti lehetőségeket is.

Az ExxonMobil a zöldenergia mely területét tartja a legvonzóbbnak?

– Erre még korai válaszolni. De ahhoz, hogy a növekvő energiaigényt kielégítsük, mindegyikre szükség van, ideértve az energiatárolási megoldásokat, a bioüzemanyagokat és az említett elektromos és hidrogénautózást is. Valószínűleg mindegyiknek meglesz a szerepe a jövőbeli energiaellátásban, ha gazdaságilag versenyképesek lesznek.

Az előrejelzésben az is áll, hogy a szél-, a nap- és a nukleáris alapú áramtermelés az átlagosnál nagyobb mértékben nő, a szénerőművek viszont átlag alatt. Biztos, hogy temetni kell a szenet, amikor az a legolcsóbb energiaforrás?

– A szén fontos marad, főként Ázsiában, de arra számítunk, hogy a szén iránti világpiaci kereslet csökkenni fog, amint egyre inkább az alacsonyabb kibocsátással rendelkező energiaforrások felé tolódik a hangsúly. Helyi szinten a döntés a kormányok és a piacok kezében van. Néhány kormány például szénadót vagy károsanyag-kibocsátással kapcsolatos kereskedelmi rendszereket vezetett be, amelyek hatással vannak az árakra, és a piacok eldönthetik, hogy milyen energiaforrást vagy technológiát éri meg használniuk. Ez versenyképessé teszi a nem szénből származó áram árát, beleértve a megújuló forrásokat és az LNG-t, és így háttérbe szorulhatnak a nagy károsanyag-kibocsátású szénerőművek.

Saját stratégiájában az ExxonMobil mit hasznosít az előrejelzéséből?

– Egyrészt, hogy további nagy összegeket kell fordítanunk a kutatásokra, és partnereinkkel új technológiákat kell kifejlesztenünk. Másrészt úgy gondoljuk, hogy a gáz és az olaj szerepe jelentős marad, ezért e területen is új készleteket kell fejlesztenünk. Ugyanakkor az ExxonMobil már most is a világ legnagyobb magántulajdonban lévő olaj- és gáztermelője, de az elsők között vagyunk az LNG, a cseppfolyós földgáz előállításában is. Az USA-ban mi vagyunk a legnagyobbak a szárazföldi nem hagyományos gáz termelésében.

Más olajcégek is készítenek előrejelzéseket. Mennyiben jósolnak mást, mint az ExxonMobil?

– A megállapításokban sok a hasonlóság, különbség inkább a tanulmány alapjait jelentő információban van. Mi – mint említettem – a világ lakosságának növekedéséből, a a jólét, a motorizáció, az energiaigény bővüléséből, valamint az üvegházhatás csökkentését elősegítő rendelkezésekből és az energiahatékonyság javulásából indultunk ki.

Az ExxonMobil sok éve kilépett a magyarországi üzemanyagpiacról. Nem akar visszajönni?

– Ha igen, valószínűleg nem olyan formában, ahogyan itt voltunk. Jelenlegi üzleti modellünk az Esso és a Mobil márkaneveinket használó nagykereskedőkön és viszonteladókon keresztüli forgalmazásra alapul. Ugyanakkor a magyarországi kenőanyagpiacon most is jelen vagyunk Mobil 1 márkánkkal.

Mi annak a budapesti ExxonMobil cégnek a feladata, amelyet ön tavaly augusztus óta vezet?

– 2004-ben jött létre a ma több mint 1300 főt alkalmazó ExxonMobil Üzletsegítő Központ Magyarország Kft. Mint a neve is mutatja, üzleti támogatást kínál a csoport cégeinek, főleg Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. Készít elemzéseket, foglalkozik könyvvitellel, könyvelési ügyfélszolgálattal és IT-szolgáltatásokkal is. Azért választottuk e feladatra Magyarországot, mert itt vonzó az üzleti környezet, a kormány támogatja a külföldi beruházásokat, és jól képzett, tehetséges dolgozókat találhatunk. Jó döntés volt az érintett tevékenységeket központosítani, sikeresen áramvonalasítottuk a csoporton belüli szolgáltatást.

Mik a további, magyarországi terveik?

– Mivel az üzleti élet naponta változik, tevékenységünk egyre fejlődik és bővül. Terveink szerint állandóan fejlesztjük a folyamatainkat és a tevékenységünket, így egyre több szakembert tudunk alkalmazni az elkövetkezendő években. A budapesti központ szolgáltatásai a világ minden részébe eljutnak.

Névjegy

Romke Noordhuis (47) a rotterdami Erasmus Egyetemen szerezte üzleti gazdasági diplomáját. Ekkortól a mai napig az ExxonMobil alkalmazottja. Pénzügyi elemzőnek lépett be, majd vezető, illetve felső vezető lett treasury területen. 2001 és 2003 között már a társaság ázsiai, csendes-óceáni treasury központjának projektjét irányította, utána két és fél évig az anyacég vezető pénzügyi elemzője volt. 2006-ban szintén treasury pénzügyi tanácsadó lett, majd az európai, afrikai és közel-keleti térségért felelős hiteligazgató. 2010-től a pénzügyi jelentésekért felelt, 2016-tól ismét a treasuryért a társaság feltárásokért felelős cégénél. 2016 augusztusában lett az ExxonMobil magyarországi érdekeltségéért felelős országigazgató.

 

ExxonMobil olajtársaság földgáz interjú
Kapcsolódó cikkek