Cégvilág

Sorsdöntő Michelin-csillagos este

Kelet-Európában először Budapesten rendeznek Michelin-listás díjátadó gálát, ahol Európa régi és új Michelin-csillagos séfjei ízelítőt kapnak a magyar vendéglátásból is.

Nem véletlenül robbant bombaként a hír, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának múlt heti bejelentése, mely szerint sikerrel végződtek a párizsi tárgyalások, így március 26-án Budapesten jelentik be a 2018-as új csillagokat, azaz itt hozzák nyilvánosságra a Michelin-kalauz új európai listáját. Nagy kérdés, hogy szerepel-e majd azon újabb magyarországi étterem neve, vagy kapnak-e újabb csillagokat a toplistás helyek, netán fenyegeti-e csillaghullás valamelyiket. Fontos kérdéssé vált a toprendezvény révén az is, hogy milyen ízelítőt kapnak a magyar vendéglátás, a csúcsgasztronómia képviselőitől a Budapestre hivatalos séfek, akiket a nemzetközi szaksajtó is végig követ majd, folyamatosan tudósítva ínyenc olvasóit a Magyarországon tapasztaltakról.

Az eddigi magyar csúcs a Bocuse d’Or 2016-os európai döntőjének budapesti megrendezése
Forrás: MTI | Fotós: Kovács Tamás

Mint Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a tavalyi brüsszeli eseményen több egy-, két- és háromcsillagos séf jelent meg, valamint az újonnan csillaggal elismertek, azaz több száz séf vett részt a Michelin-gálán. Bízunk benne – tette hozzá –, hogy sok elismert séf tiszteli meg jelenlétével Budapestet is. A díjátadó egy olyan kivételes bemutatkozási lehetőséget tartogat a szakma számára, amilyenre kelet-európai országnak még nem volt lehetősége. A Bocuse d’Or világszínvonalon megrendezett európai döntője is az egyik mérföldkő lehetett a világ legfontosabb gasztronómiai díjátadójának megrendezési jogához vezető úton. Még a Michelin-csillagos este előtt, február 8-án kerül sor a Bocuse d’Or magyar nemzeti döntőjére, amelyen eldől a júniusi torinói Európa-bajnokságra kijutó séf személye.

A Michelin-kalauz 2017-es listáján

- Egycsillagos a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és az Onyx.

- Bib Gourmand minősítésű a Petrus, a Fricska és a Laci!Konyha! (bezárt)

- Ajánlott étterem a Salon, a Baraka, a Babel, a St. Andrea, a Fausto’s, a Tigris, a Nobu, az Aszú, a Mák, a Pesti Disznó, a Bock Bisztró Pest, az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Pierrot, a Csalogány 26., a Baltazár, a Vendéglő a Kisbíróhoz, a Zona, a 21, a Déryné Bistro és a Tanti, amely tavaly veszítette el két évig viselt csillagját.

A Bocuse d’Or jövő évi lyoni világbajnoksága az alapító halála miatt egy különleges verseny lesz, változatlan elkötelezettséggel és szellemiséggel (a hét végén elhunyt Paul Bocuse már tavaly átadta az elnökséget a fiának). Hamvas Zoltán emlékeztetett rá, hogy az ötven éven át három Michelin-csillagot megtartani képes Paul Bocuse megkérdőjelezhetetlen tekintély volt a gasztronómiában, munkássága egyedülálló jelentőségű. Magyarország továbbra is a gulyásáról híres világszerte, ám ma már egészen biztosan egyre több helyen joggal lehetünk büszkék nemzeti ételünkre. Remek példa erre a Szulló Szabina – Széll Tamás séfpáros Stand 25 bisztrójában kínált remek gulyás.

A Budapest mellett szóló legutóbbi párizsi döntés az eddigi eredmények elismerése és – amint arra Guller Zoltán MTÜ-vezér is utalt – remény arra nézve, hogy újabb és újabb nemzetközi rendezvényekért pályázhat majd sikerrel a jövőben.

Begyűrűző hatások

A topéttermektől távoli világban, a büféket és pizzériákat egyaránt magában foglaló kereskedelmi vendéglátásban dolgozó 50-80 ezer szakács közül is sokakra pezsdítő hatással lehet, hogy Magyarország egyre több nagyjelentőségű gasztronómiai esemény házigazdája – kommentálta a budapesti Michelin-gála bejelentését lapunknak Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egye­sületének elnöke. A szervezet a Ma­­gyarország ételének elkészítésére kiírt pályázattal a fiatal, feltörekvő séfhelyetteseknek kínál versenyzési és megmérettetési lehetőséget most. Asztalos szerint a csúcsrendezvények közvetett hatása az átlagos körülmények között, szűkre szabott alapanyagbüdzséből dolgozókhoz is begyűrűzik, hiszen reflektorfénybe kerül a szakma, és reklámértéke miatt a turizmusélénkítő hatását is várhatóan érzékelik majd.

 

vendéglátás Michelin turizmus Bocuse d'Or
Kapcsolódó cikkek