Cégvilág

Igényre szabják a gázrendszert

Sokáig kérdéses volt, hogy érkezik-e majd Ukrajnán át Magyarországra földgáz, miután a Gazprom bejelentette, hogy felbontja tranzitszerződését ukrajnai partnerével.

Néhány napig úgy tűnt, hogy nagyjából egy év múlva Ukrajnán át már nem érkezik Magyarországra földgáz, miután az eladó Gazprom bejelentette, hogy felbontja tranzitszerződését ukrajnai partnerével. Bár az orosz társaság – amely egyébként a szerződése szerint nem kizárólag Ukrajnán át juttatja el a gázt Magyarországra – időközben megváltoztatta szándékát, a Világgazdaság tudakozódott a gázrendszer irányítójánál és üzemeltetőjénél, mennyire van felkészülve az esetleges változásra, illetve hogy a Gazprom vagy a Naftogaz valamelyike tájékoztatta-e a tranzit esetleges leállásáról.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. válasza szerint ez a kérdés nem az ő, hanem az ukrán szállító vállalatnak és a gáz vásárlóinak kompetenciájába tartozik. Mindazonáltal – közölték – megfelelő szállítási igény esetén az FGSZ kapacitásai rendelkezésre állnak. A tízéves hálózatfejlesztési terveit ugyanis minden évben a hálózatára csatlakozó rendszer-üzemeltetők javaslatai és a piaci viszonyok elemzése alapján frissíti, és nyújtja be jóváhagyásra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak. A 2017 decemberében benyújtott javaslat jóváhagyása még folyamatban van.

A Világgazdaság azt is firtatta, hogy a (bolgár–román–magyar–osztrák) BRUA projekt megvalósulása könnyebbséget jelenthet-e az említetthez hasonló tranzitviták esetére. „A BRUA gyűjtőfogalom, több projektet tartalmaz, közülük számos nem is érinti Magyarországot. Ha a kérdés a BRUA részeként is emlegetett csanádpalotai határkeresztező kapacitás bővítésére vonatkozik, akkor a kapcsolódó Open Season eljárás eredményes és sikeres lezárása esetén 2022 októberétől Románia felől napi 14 millió köbméter betáplálására alkalmas kapacitás áll a rendszerhasználók rendelkezésére” – állt a válaszban.

Vannak szerződéses kötelezettségek

A Gazprom Exporttal kötött szerződésünk 2028-ig szól, nem aggódunk az általunk megrendelt gáz beérkezése miatt – válaszolt a Világgazdaságnak az orosz gázt Ukrajna felől a versenypiacra importáló Centrex Hungária Zrt. vezérigazgatója. Szitó János közölte, hogy „az orosz félnek szerződéses kötelezettségei vannak, amelyet az mindig be is tart. A tranzitvezeték működik, és az is a logikus, hogy működjön.” A szerződés semmilyen módosítását nem kezdeményezték a Centrexnél a minapi Naftogaz–Gazprom-vita során sem. A társaság megállapodásában gázátadási pontként az ukrajnai Beregszász szerepel.

 

tranzit földgáz Gazprom
Kapcsolódó cikkek