Cégvilág

Mostantól egy helyen be lehet fizetni az összes budapesti közműszámlát

Szeptembertől a budapesti ügyfelek minden közműszolgáltatásuk elektronikus számláit megkaphatják és ki is fizethetik a Díjnet rendszerén keresztül – mondta a Világgazdaságnak Garamszegi Tamás vezérigazgató. A társaság ügyfélköre egy év alatt 11 százalékkal, majdnem 650 ezerre nőtt, a szolgáltatást igénybe vevők 55-60 százaléka az alternatív megoldások helyett a Díjneten fizeti a számláit.

Mennyire ismert a Díjnet szolgáltatása?

Regisztrált ügyfeleink száma 650 ezer, és harminc szolgáltató partner áll velünk kapcsolatban, ez utóbbiak igényei alapján kínálunk partnerenként testre szabott szolgáltatáscsomagokat az alapvető szolgáltatáselemeinkből összerakva. A Díjnet ugyanis egy közműszámla-bemutatási és -fizetési rendszerplatform. Az idei első fél évben már nem kevesebb, mint 4,6 millió számlát mutattunk be a nálunk regisztrált ügyfeleknek, vagyis partnereinknek ennyivel kevesebb számlalevelet kellett kinyomtatniuk és levélben kiküldeniük.

Könnyebb lett az életük azóta, hogy a Telekom távszámla-szolgáltatását beolvasztották?

Természetesen piacot nyertünk az egyik konkurens megvásárlásával. Emellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy számos szolgáltató is ráébredt arra, hogy az elektronikus számlakiállítás és díjbeszedés sokkal olcsóbb, így saját e-számla-rendszereket fejlesztettek. Igaz, ők azt az előnyt nem képesek nyújtani, amit a Díjnet, hogy a különböző szolgáltatók számlái egy helyen legyenek kezelhetők.

Garamszegi Tamás: fél év alatt 4,6 millió számla
Fotó: VG / Vémi Zoltán

Mekkora ügyfélkörnél érheti meg a saját elszámolórendszer?

Erre nem lehet pontosan válaszolni. Miután számos kis vízközműcéggel is dolgozunk, tudjuk, hogy vannak 20-30 ezres ügyfélkörrel rendelkező társaságok. Esetükben kérdés, hogy érdemes-e saját internetes fizetési rendszer fejlesztésébe kezdeni. A Díjnet-csatlakozás – számításaink szerint – nagyjából 10 ezer ügyfélnél már megéri. Ne feledjük, az ügyfeleknek növekvő, de még mindig csak kisebb része nyitott az elektronikus fizetésre. Statisztikáink szerint az UPC Magyarország ügyfeleinek 28 százaléka, a Díjbeszedő Holding Zrt. szerződött partnereinek 22 százaléka kezeli számláit a Díjneten keresztül. Az elektronikus számlabemutatás számottevően bővül, egy év alatt 11 százalékkal növeltük a regisztrált ügyfélszámot. A célunk kezdetektől fogva az volt, hogy olyan platformot biztosítsunk az ügyfeleknek, ahol könnyen és gyorsan tudják az összes számlaügyüket intézni.

Ebben a tekintetben most nagyot lépnek...

Valóban, hiszen az NKM Áramszolgáltató Zrt. (korábbi nevén Démász) csatlakozásával a budapesti ügyfelek számára egyedülálló módon az összes közműszolgáltató számláinak kifizetését tudjuk biztosítani. Csak ennek az egyetlen cégnek a bevonása egy csapásra 800 ezer előfizető számára teremti meg a korszerű, elektronikus áramszámla-fizetés lehetőségét. Az NKM Áramszolgáltató csatlakozásával 12, Budapesten is szolgáltató partner számláit kezeljük. A gáz-, víz-, csatorna-, távhő- és hulladékszállítási szolgáltatók mellett a legnagyobb távközlési cégek, valamint három biztosítótársaság számlái is elérhetők a Díjnet rendszerén belül.

De a Démásznak nem voltak budapesti ügyfelei. Hogy lesz egy fővárosi lakás tulajdonosa az NKM Áramszolgáltató ügyfele?

Az áramszolgáltató megteremtette a lehetőségét annak, hogy az ország bármely településén, így a Budapesten élők is csatlakozhassanak az NKM Áramszolgáltatóhoz, az egyszerűsített átjelentkezés nyomán a szolgáltató oldalán kitölthető néhány adattal. Ha pedig az ügyfél ily módon szolgáltatót váltott, beregisztrálhat a Díjnet rendszerébe, és a többi szolgáltatóval közösen tudja fizetni egyetlen közös felületen a számláit.

A teljes interjú a Világgazdaság keddi számában olvasható

számlák Díjnet közművek közműszámla interjú Garamszegi Tamás
Kapcsolódó cikkek