Cégvilág

Fenntarthatóbb lett a Mondelez

Magyarországra is kiterjeszti fenntartható gabonatermesztési programját a Mondelez kekszgyártó.

A z idén első alkalommal Magyarországon is elvetették a Mondelez Harmony Chartájában szereplő ökológiai előírásoknak megfelelő gabonamagvakat – Belgium, Csehország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország és Spanyolország után – a vállalat székesfehérvári üzeme melletti földeken.

A világ legnagyobb kekszgyártója 2008-ban Franciaországban indította be fenntartható gabonatermesztési programját, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát. Ennek érdekében arra törekszik, hogy a termékeihez használt alapanyagok minél nagyobb részét az üzemei közelében állítsák elő, ezért helyi termelőkkel köt szerződést. Azért éppen a gabonára esett a választása, mert a gyártással járó környezetterhelés 70 százaléka a feldolgozott alapanyagból származik, a csomagolásból pedig csak 8 százalék.

Fotó: Panek Tomas

A programhoz csatlakozó gazdálkodóknak követniük kell a Harmony Charta szigorú előírásait, amelyek tiltják a növényvédő szerek és a műtrágya használatát. A biodiverzitás megőrzése érdekében a földjeik 3 százalékát mézelő növényekkel, illetve virágokkal kell beültetniük. Az előírásokhoz való alkalmazkodásért és a földjük egy részének termelés alóli kivonásáért jutalékot kapnak.

A hatvannyolc helyi gazdálkodóval induló Harmonyhoz már 1700 gazda, 13 malom és 27 partnerszervezet csatlakozott a hat országban. Tíz év alatt együtt 20 százalékkal csökkentették a növényvédő szerek, és 60 százalékkal a rovarirtók használatát. Ma az Európában készülő Mondelez kekszek 60 százaléka készül a Harmony program gazdálkodóitól származó búzából, ez az arány kiteszi a felhasználandó több mint 280 ezer tonna egészét. 2017-ben már 39 ezer hektáron vetették el a speciális Harmony-vetőmagokat, és 177 ezer tonna Harmony-gabonát arattak.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Mondelez Harmony fenntarthatóság gabonatermesztés
Kapcsolódó cikkek