Cégvilág

Nehezebb időszakra készül a gépipar

A feldolgozóipar egyik motorja továbbra is a gépipar, amely jó évet zárt tavaly. Azonban már érződik a piaci lendület csökkenése, az autóipar lassulása pedig az egész gépipart érinteni fogja.

Tavaly is folytatódott az ipari termelés szerkezetének átalakulása: tovább nőtt a feldolgozóipar, ezen belül is a gépipar aránya. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Helyzetkép az iparról 2018 című kiadványa szerint a gépipar súlya 2010 óta 3,6 százalékponttal emelkedett, tavaly már az ipari termelésnek csaknem a felét tette ki.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Sólyom Ferenc, a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (Mageosz) alelnöke a Világgazdaság kérdésére elmondta: egészséges konjunktúra jellemezte tavaly is az európai és a világpiacot egyaránt, miközben a felpörgetett pályázatok is fokozták a kibocsátást a beruházásokon keresztül.

Ebben látja a szektor bővülésének elsődleges okát. Az elmúlt időszakot egyértelműen pozitívnak ítéli, egy olyan időszaknak, amikor a fejlődést, bővülést egyre jobban gátolta a megfelelően képzett szakemberek hiánya.

A gépiparon belül az alágazatok között erős átrendeződés látható: míg a járműgyártás 9 százalékponttal növelte a részesedését, addig például a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártásáé 4,8 százalékponttal csökkent 2010-hez viszonyítva. A KSH adatai szerint a feldolgozóipari termelés több mint felét előállító gépipar kibocsátása, folytatva a több éve tartó növekvő tendenciát, tavaly 1,2 százalékkal emelkedett.

Folyamatosan növelte a feldolgozóipari részesedését a gépipar, 2012 és 2016 között 5,2 százalékponttal. Ez a tendencia megtorpant 2017-ben, tavaly 50,3 százalékon állt.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

KSH gépipar statisztika
Kapcsolódó cikkek