Cégvilág

Kecskemétig is gyűrűzhet a Daimler megszorító programja

Bács-Kiskun megye székhelyén mintegy 4700 dolgozót foglalkoztat a gyár, ahol tavaly több mint 190 ezer Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő.

Az autóipari nagyvállalatok – gyártók és beszállítók egyaránt – sorra jelentik be megszorító intézkedéseiket. Míg azonban korábban a Bosch csoport és a Thyssenkrupp anyavállalata azt közölte a Világgazdasággal, hogy a globálisan meghirdetett leépítés nem érinti a magyarországi leányvállalatokat, addig a Daimler ezt már nem erősítette meg lapunk érdeklődésére. A multinacionális járműgyártó stuttgarti központjából arról tájékoztattak, hogy nem áll módjukban egyes országokra és gyárakra bontva közölni az elbocsátásokkal kapcsolatos részleteket.

Azt azonban nyomatékosították, hogy a Daimler átfogó intézkedéseket tett a csoport racionalizálása és a hatékonyság növelése érdekében, ez pedig magában foglalja a személyi költségek jelentős csökkentését is 2022 végéig. A következő három évben egymilliárd eurót takarítanának meg, amihez nagyban hozzájárulhat, hogy a Mercedes-Benz Cars üzletágban világszerte 10 százalékkal csökkentenék a vezetői pozíciók számát. Ugyanakkor kiemelték: a konszern szoros kapcsolatot tart fenn a munkavállalói érdekképviseletekkel, hogy ezeket az intézkedéseket a lehető legészszerűbben, a gyártással és belső folyamatokkal összeegyeztethető módon hajthassák végre.

Fotó: VG/Vémi Zoltán

A hazai eredmények mindenesetre ellene szólnak, hogy Magyarországon húzza meg a nadrágszíjat a Daimler. A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában októberben az idén már harmadszor indult sikeres sorozatgyártás: a CLA Coupé és a CLA Shooting Brake után az első Mercedes-AMG Performance modellek is legördültek a gyártószalagról. Bács-Kiskun megye székhelyén mintegy 4700 dolgozót foglalkoztat a gyár, ahol tavaly több mint 190 ezer Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő. A már említett modellek mellett tavaly május óta az új A osztály is színesíti a magyar gyártó termékpalettáját. Az üzem 2012 tavaszán kezdte meg a termelést, az egymilliós darabszám 6,5 év elteltével teljesült.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatják

megszorítás Kecskemét leépítés Mecedes-Benz
Kapcsolódó cikkek