Cégvilág

Hatalmasra duzzadt az építőgéppiac

Bődületes növekedés után, erre az évre már csökkenő forgalmat jósolnak a nagyra nőtt piacukkal korántsem elégedetlen építőgép-forgalmazók.

Minden korábbi várakozáson felüli mértékben, több mint 30 százalékkal nőtt tavaly az építőgép-kereskedők forgalma, és az értékesített munkagépek darabszáma is nagyjából ilyen arányban, 30-32 százalékkal emelkedett – tudta meg a Világgazdaság Varga Ákostól, az Építőgép-forgalmazók és Bérbeadók Szövetségének (ÉBSZ) elnökségi tagjától, a Terra Hungária ügyvezető igazgatójától. A mintegy 40 milliárd forintos éves forgalomban unortodox módon nem az év végi, hanem a tavaszi időszak volt kiemelkedő, amikor az építőipar teljesítménye soha nem látott mértékben, egyes hónapokban 40-60 százalékkal nőtt. Az év végén viszont elmaradt a szokásos költekezési láz, pontosabban már nem volt kimagasló az utolsó hónapok forgalma a többihez képest.

Az építőgéppiaci folyamatok szorosan kötődnek az építőipar mozgásához, a beruházási hajlandóság pontosan tükrözi a cégvezetők jövőképét. Az év végi gyengébb időszak nem az idei építőipari kivitelezői munkák csökkenését jelzi, hanem már a 2021-es kilátásokat, és azt, hogy egyelőre nem tudják a vállalkozások felelős vezetői, mire számíthatnak jövőre.

Fotó: Getty Images

Az építőgéppiacon a tavalyelőtti 20 és a tavalyi 30 százalékos növekedés után, az idén már 10-15 százalék körüli visszaeséssel számolnak a forgalmazók, ami – mint azt Varga Ákos hangsúlyozta – még mindig rendkívül jó évet jelent.

Az elmúlt évek kétszámjegyű forgalomnövekedésének hatására a bázis olyan nagyra nőtt, hogy ha sikerül a közelében maradni, azzal mindenki elégedett lehet.

A hektikus mozgásokat a gépkereskedők és a kivitelezők is nehezen kezelték, most a piac stabilizálása a cél.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

ÉBSZ építőgéppiac építőipar
Kapcsolódó cikkek