Cégvilág

Válsággazdasági üzemmódban a Mol

Mostantól a vírushelyzet miatt módosított üzleti tervet követve látja el feladatait a Mol, amely azonban stratégiai vállalatként soha nem állhat le, hiszen a csoport biztosítja a régió és Magyarország energia- és üzemanyag ellátását – derül ki abból az interjúból, amelyet Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezetője adott a Világgazdaságnak.

Hozzáigazította üzleti terveit a pandémiás helyzet miatt romló működési környezethez a Mol csoport. Likviditása azonban továbbra is stabil, és körülbelül 2,0-2,5 milliárd dollár áll a rendelkezésére ahhoz, hogy akár egy hosszabb ideig tartó válságot is átvészeljen – jelentette ki a Világgazdaságnak adott interjújában Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Mol már érzi a hazai és a régiós értékesítésben is az üzemanyagai iránti kereslet gyengülését, és arra számít, hogy e gyengülés folytatódik áprilisban és májusban.

A csoport 1856 töltőállomásának 84 százaléka jelenleg teljes nyitvatartással üzemel, és csak 16 százaléka csökkentette a nyitvatartását.

Fotó: Shutterstock

A társaság magyarországi olaj- és gáztermelése a mostani alacsony szénhidrogénárak mellett is változatlan szinten folyik, ami részben annak köszönhető, hogy a Mol az elmúlt években olyan hatékonyság-javító lépéseket hajtott végre, amelyeknek köszönhetően e tevékenysége a mai alacsony árak mellett is rentábilis.

A piaci árkörnyezet további romlása esetén természetesen felül kell vizsgálnunk a mezőszintű megtérülést, de emiatt a teljes termelési szinthez képest csak kisebb termeléskorlátozásra lehet számítani, főként a már nagyon régóta termelő mezők relatíve magas egységköltsége miatt

– jelentette ki az igazgató. Ugyanakkor – mint hangsúlyozta –, a Mol, mint stratégiai vállalat, soha nem állhat le, hiszen a csoport biztosítja a régió és Magyarország energia- és üzemanyag ellátását. A társaság almásfüzitői gyárának egyik gépsorán már készülnek a koronavírus-járvány terjedésének fékezését segítő fertőtlenítőszerek, mégpedig hazai forrásból. A MOL Hygiből napi 50 ezer litert gyártanak, a társaság az első tételeket már ki is szállította az operatív törzs által kijelölt intézményekbe. Csak az elmúlt napokban több, mint 100 helyre juttatott több mint 250 ezer litert: kórházakba, közüzemekbe, hulladékgazdálkodókhoz. Április közepétől, végétől a kiskereskedelemben is kapható lesz.

A Mol csoport ipari létesítményeiben és töltőállomásain a munka folyamatos és zavartalan, dolgozói egészségét új biztonsági és higiéniai intézkedések sora védi.

A teljes interjú a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

energia Ratatics Péter koronavírus Mol
Kapcsolódó cikkek