Cégvilág

Feleannyi állást sem hirdettek, mint tavaly

A magyar munkaerőpiacra a járvány hatására a hat-hét évvel ezelőtti állapot tért vissza: a munkáltatók válogathatnak a munkavállalói piacon, és az eddig nehezen betölthető munkahelyekre is találni dolgozókat.

Az álláshirdetési piacon is nagy volt a visszaesés a járvány következtében, míg korábban egyes szakmákban túl­kereslet volt a jellemző, tavasszal, a helyzet mélypontján, az álláshirdetések száma 70-80 százalékos csökkenést mutatott a tavalyi év azonos időszakához képest – mondta a Világgazdaságnak Dencső Blanka, a Profession piackutatási szakértője. Májusban a csökkenés mértéke jelentősen mérséklődött, és a tavalyi év azonos időszakához képest már csak 45 százalék körül alakult. Azóta is folyamatos a javulás, de a hirdetések száma még nem érte el a tavalyi év azonos időszakának szintjét. Laczi Péter, a Pannon Work operatív igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a járvány hatására a hat-hét évvel ezelőtti állapot tért vissza: a munkáltatók tudnak válogatni a munkavállalói piacon, és az eddig nehezen betölthető munkahelyekre is találni dolgozókat. Mivel a lehetőség is kevesebb, a hirdetések száma csökkent, de megindult némi visszakapaszkodás.

„Az év elején az erős autóipari kitettség miatt az ország nyugati régióiban volt a legélénkebb a munkaerő iránti kereslet, és a járvány alatt a legnagyobb visszaesés is itt volt tapasztalható. Most az autóipari szereplők kezdenek magukhoz térni, újra elkezdett nőni az üres álláshelyek száma ebben a régióban” – emelte ki a Világgazdaságnak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezetője. Hozzátette, Magyarország keleti megyéiben csekélyebb volt a visszaesés, így most az újraindulás is lassúbb.

A Profession szakértője szerint a járványhelyzet a vendéglátás, a szak- és fizikai munka, valamint a logisztika területén hagyta a legnagyobb nyomot, ezek az ágazatok a többinél lassabban térnek magukhoz. A vendéglátásban ráadásul a május–júniusi erősödés után újabb visszaesést lát, a többi kategória lassan, de emelkedő pályát mutat. Az áprilisi visszaesés után gyors emelkedés kezdődött az IT-, a mérnöki és az építőipari munkakörökben, ezek már megközelítik a tavalyi év azonos időszakának számait. Hatalmas keresletnövekedés azonban egyik szektorban sem jellemző – hangsúlyozta Dencső Blanka.

A kékgalléros munkavállalók jellemzően a lakóhelyükhöz közeli könnyű fizikai munkára jelentkeznek szívesen, leggyakrabban árufeltöltői, eladói pozíciókról van szó. Ezek iránt a munkakörök iránt a cégek oldaláról is megnőtt a kereslet – emelte ki Juhász Csongor. Az építőipar szerinte is kezd magára találni, egyre nagyobb az igény a villamossági szerelők, géplakatosok, esztergályosok, festő-mázolók munkájára. A feldolgozóipar újraindulásával elkezdődött a toborozás az operátori, összeszerelői munkakörökben is. A szellemi munkakörök esetében újra látszik a kereslet a szolgáltatóközpontokban és a saleses munkakörökben. A Prohuman vezetője úgy látja, a turisztikai fogadóterületeken a vendéglátóiparban és a szállodai szolgáltatások területén is megnőtt a munkaerő-kereslet. A járvány miatt később indult a szezon, ám sokan a külföldi nyaralás helyett a belföldi turizmust választják, így minden adott egy erős szezonhoz.

Összességében elmondható, hogy az óvatosság és a kivárás jellemzi a munkaerőpiacot, hiszen nehéz megjósolni, mit hoznak a következő hónapok, lesz-e második hulláma a járványnak. A munkaadók az újraindulás mellett igyekeznek racionalizálni az erőforrásaikat, és kivárnak a felvétellel. Juhász Csongor szerint a fizikai munkakörök esetében jobban érezhető a kereslet növekedése. Új trend, hogy sok munkaadó részesíti előnyben a munkaerő-kölcsönzést, ami kellő rugalmasságot biztosít ebben a bizonytalan, gyorsan változó helyzetben.

munkaeró profession prohuman pannonwork toborzás
Ezek is érdekelhetik