Cégvilág

Az autógyártás a tizennégyszeresére nőtt

Áprilisban a hazai ipari termelés 58,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, márciushoz képest szezonálisan és munkanappal igazítottan 3,2 százalékot csökkent a termelés – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet. Az alacsony bázis miatt a járműgyártás teljesítménye a négy és félszerese volt az egy évvel korábbinak, ezen belül

a közúti gépjárműveké a tizennégyszeresére ugrott.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Világgazdaság kérésére úgy értékelte az adatot, hogy a bázishatás következtében további erős hónapok várhatók, 2021 egészében 14-15 százalékkal nőhet a termelés.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője is a bázishatás miatt vár 15-16 százalékos bővülést. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője rámutatott: a rendelésállományok áprilisban 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit,

a számítógép-elektronikai-optikai termékeknél és a fém alapanyagoknál 15 százalék volt a bővülés,

ezek az ágazatok húzhatják az ipart. A szektor 10 százalék feletti ütemben nőhet.

A csiphiány ugyan megakaszthatja ideiglenesen a bővülést, de ezt a problémát a termelés felfutása ellensúlyozhatja – mutatott rá a Takarékbank szakértője. A járműgyártás fejlesztései önmagukban is jelentős lökést adhatnak a teljes szektornak, egyaránt elindulhat új modellek gyártása és új termelőegységek nyitása.

Az ágazat még mindig nem érte el a válság előtti termelési szintjét.

Az élelmiszeripar és a kőolaj-feldolgozás is felfuthat, ezeket az ágazatokat a gazdaság újranyitása mozgathatja kedvező irányba.

Az elemző hozzátette: nincs olyan tényező jelenleg, amely nagyobb mértékben megakaszthatná a szektor növekedését. Az akkumulátorgyárak termőbe fordulásával a villamos berendezés gyártása jelentős felhajtóerőt biztosíthat az szektornak.

Suppan Gergely hangsúlyozta: a következő években egymás után adják át az akkumulátorgyártási kapacitásokat, tehát az ágazat iparon belüli súlya jelentősen nőhet a következő években.

A KSH adatai szerint a villamos berendezések gyártása 2021 áprilisában 119,6 százalékkal haladta meg a 2015-ös év átlagát, a második leggyorsabban fejlődő ágazat a bányászat-kőfejtés 45,1 százalékkal, a harmadik a gumi-műanyag ágazat volt 43,4 százalékkal.

bányászat autógyártás termelés élelmiszeripar ipar
Kapcsolódó cikkek