Nagy fordulatot vett a pandémia alatt a foglalkoztatás eddigi rendszere. Sokan kerültek nehéz helyzetbe, akiknek azonban akadt rá lehetősége, átértékelték a munkához való viszonyukat, ez pedig kihívás elé állítja a multikat. 

Úgy tűnik, már nem a dolgozók küzdenek az állásért, hanem a cégek a munkaerőért 

írja a CNBC

A Microsoft 31 ezer munkavállalóval készített friss felmérése szerint a fiatalok, azaz a Z- (18-26 évesek) és az Y-generációnak (27-41 évesek) 

több mint a fele, 52 százaléka erősen fontolgatja, hogy még az idén munkahelyet vált. 

Valamivel jobb, de egyáltalán nem kecsegtető a kilátás a 42-75 évesek körében sem, akiknek a 35 százaléka gondolkodik hasonló lépésen. 

A Randstad UK toborzóiroda közvélemény-kutatása pedig arra világít rá, hogy 

tíz brit alkalmazottból hét tervezi, hogy a következő pár hónapban munkahelyet vált, 

és a többségük magabiztos, csak 16 százalékuk kételkedik, hogy sikerül-e jobb állást találni. 

Fotó: Shutterstock

Az amerikai irodisták is már csak kövér bónusz fejében hajlandók visszatérni az otthoni munkából. A korlátozások enyhítésével a nagyvállalatok elkezdték visszarendelni dolgozóikat az irodába. A Morning Consult tanácsadó iroda február közepén végzett kutatása szerint 

a home office-ban dolgozók 54 százaléka fontolgatja, hogy elhagyja a vállalatot, 

amennyiben megszüntetik a távmunka lehetőséget. Az Egyesült Államokban januárban közel 4,3 millió ember hagyta ott a foglalkoztatóját. 

A LinkedIn aktuális trendeket feltáró riportjában 2022-t vízválasztó időszaknak nevezte a vállalati kultúra számára. A HR-szakértők arra is rávilágítottak, hogy a vállalatok még mindig nem kezelik elég jól a helyzetet: már az emberibb bánásmód és a kellemesebb munkakörnyezet is sokat segítene. 

Nem lehet ugyanis mindent pénzzel megvásárolni, 

vannak, akiknek többet jelent a rugalmas munkavégzés, mint az anyagi juttatás. Az International Workplace Group elemzése szerint a munkavállalók 72 százaléka inkább az előbbit választaná. 

A Microsoft példájára visszatérve, az ott dolgozók öt legfontosabb szempontja: 

a pozitív légkör, a fizikai és a mentális egészség megőrzése, a megbecsültség, a célokba való betekintési lehetőség, a rugalmas munkaidő és a fizetett szabadság idejének emelése.