Közvetlenül azelőtt, hogy a Twitter bejelentette, elfogadja 44 milliárd dolláros ajánlatát, a világ leggazdagabb embere ezt írta a Twitterre: „Remélem, hogy még a legrosszabb kritikusaim is megmaradnak a Twitteren, mert ez jelenti a szólásszabadságot.”

Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa idézte a The New York Times riporterének tweetjét, amelyben rámutatott, hogy 

a Tesla kínai üzleti érdekeltségei révén Peking befolyást gyakorolhat a Twitterre az új tulajdonoson keresztül.

 

Bezos  nem az egyetlen személy, akinek kritikái vannak azzal kapcsolatban, hogy Musk megvette a vállalatot. A Verge cikke szerint a jelentések azt sugallják, hogy Elon vásárlását különösebb szabályozási gondok nélkül le lehet zárni. A cikk szerint azonban valóban problémák merülhetnek fel a tranzakciójával kapcsolatban, ha Musk kínai érdekeltségeit megpiszkálják: a Bezos által megosztott poszt szerint 2009 után, amikor Kína betiltotta a Twittert, az ottani kormánynak szinte semmilyen befolyása nem volt a platformra. „Lehet, hogy ez most megváltozott” – olvasható a bejegyzésben. 

A kínai külügyminisztérium kedden már reagált is egy sajtótájékon a felmerült híresztelésre: 

nincs alapja annak a találgatásnak, hogy Peking megpróbálhat befolyást gyakorolni az Teslán keresztül, hogy beavatkozzon a Twitter tartalmába. A Tesla tavaly világszerte eladott autóinak nagyjából fele a sanghaji üzemében készült.

Korábban megírtuk, hogy Elon Musk az összes részvényes kivásárlását tervezte. 

Musk saját zsebből tesz 33,5 milliárd dollárt a bizniszbe. Ez 21 milliárdnyi saját tőkét és 12,5 milliárdnyi fedezeti kölcsönt tartalmaz majd. 

A Twitter igazgatósága által egyhangúlag elfogadott tranzakció a tervek szerint 2022 végéig lezárulhat, ám ehhez még a részvényesek és a szabályozók jóváhagyására is szüksége lesz a feleknek.

 

Címlapkép: JIM WATSON / AFP