Felhívjuk a tisztelt támogatást igénylők figyelmét, hogy a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program című (Ginop Plusz-1.2.2-22 kódszámú) felhívás keretében benyújtott kérelmek igényelt támogatása elérte a felhívás keretösszegének 120 százalékát

– vette észre a VG a Széchenyi-terv Plusz pályázati információs portálon. Ez azt jelenti, hogy véghajrájába lépett a konstrukció, a hivatalos tájékoztatás szerint ugyanis, amennyiben az összesített támogatási igénye eléri a keretösszeg 130 százalékát, a felhívást az irányító hatóság az erről szóló közlemény közzétételét követő harmadik naptól felfüggeszti.

Fotó: Komka Péter

A keret 30 milliárd forint, előzetesen pedig azzal lehetett számolni, hogy legalább 3000 nyertest hirdetnek majd, miután 2–10 millióra lehet pályázni.

Fontos tudni, hogy egyéni vállalkozók is indulhatnak , ha nem a hatálya alá tartoznak. A vissza nem térítendő támogatás célja eszközbeszerzés, infrastrukturális fejlesztés is lehet. Pályázhatnak gazdasági társaságok, egyéni cégek, amelyek ötezer főnél alacsonyabb lakosságszámú településen vagy szabad vállalkozási zónában fejlesztenek. 

Lapunk korábbi beszámolói is azt támasztották alá, hogy a jelek szerint ebből senki sem akar kimaradni, nagyon kelendők a Magyar falu program vállalkozás-újraindítási forrásai. A keret közelgő kimerülése nem meglepő tehát, hiszen már március végén elérte a 100 százalékot az igénylési mutató, miközben egy héttel korábban a 30 milliárd forintból 5-6 milliárd még gazdára várt

A Széchenyi-terv Plusz legfrissebb adatai szerint nem kevesebb mint 

  • 4645 pályázat érkezett be, együttesen 35,99 milliárd forint értékben.
  • Ezek közül eddig 993 beadványnak adott zöld utat az irányító hatóság, számukra összesen 8,17 milliárd forint támogatást odaítélve.
  • Már a szerződést is megkötötték 797 esetben, ami értékben 6,59 milliárdot jelent,
  • 482 szerencsés projektgazdának pedig már a bankszámláján is megjelent összesen több mint 2,02 milliárd forint.

Ebből egyúttal az is kiolvasható, hogy bár 10 millió forint volt a plafon, az átlagos igénylés nem haladta meg a 7,7 milliót.