Megegyezett az Olaszországgal folytatott adóvita rendezéséről a Netflix – írja a Reuters. A milánói ügyészség pénteken közleményben tudatta, hogy a megállapodás értelmében egy 2015 októberétől 2019-ig tartó időszakra vonatkozóan 55,8 millió euró megfizetésére szólította fel a multinacionális céget.

Ufa,,Russia,-,October,7,,2020:,Table,With,Popcorn,And
Fotó: Shutterstock

 

A megegyezés összegét anélkül adták meg, hogy konkrétan megnevezték volna az érintett céget, de három, az ügyet ismerő forrás megerősítette, hogy a Netflixről van szó.

A Netflix szóvivője elmondta, hogy a vállalat örül az ügy lezárásának.

Folyamatos párbeszédet folytattunk és együttműködtünk az olasz hatóságokkal, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy az olasz és a nemzetközi szabályoknak teljes mértékben megfelelően jártunk el

– mondta a szóvivő.

Megszavazták a Lex Netflixet

A svájci polgárok a közvetlen demokrácia eszközével kijelentették, hogy támogatják azt a törvénytervezetet, amely a nemzeti filmgyártásban történő szerepvállalásra kötelezné a streamingszolgáltatókat.

Az ügyészek három évvel ezelőtt indítottak nyomozást adócsalás gyanúja miatt. Azt állították, hogy a Netflixnek adót kellett volna fizetnie Olaszországban, mivel a cég az ország digitális infrastruktúrájára támaszkodott a tartalom közvetítéséhez. A fizetési megállapodás hátterében az áll, hogy a Netflix most irodát nyitott Olaszországban: Rómában hoztak létre egy bázist, és több mint 40 alkalmazottat rögtön fel is vettek.

A milánói ügyészség a múltban más amerikai technológiai óriásokat is vizsgált adóelkerülés miatt, például az Apple-t, az Amazont és a Facebookot. Olaszország így több milliárd eurónyi adót tudott behajtani.

Így tenné már a gyerekeket is sorozatfüggővé a Netflix

Futószalagon ajánlja a tartalmakat a legkisebbeknek a Netflix új „titokzatos doboza”.