Visszamondta előzetes rendelését a Valneva koronavírus elleni oltóanyagára az Európai Bizottság, miután a megállapodás értelmében a cég nem szerezte meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét – közölte hétfőn a gyógyszergyártó.

Mindennek hatására a francia vállalat részvényei hétfőn értékük ötödét elveszítették, ugyanakkor a bizottság szóvivőjének hétfői szavai szerint még nem született végleges döntés. Mindenesetre a Valneva közlése alapján ez a cég pénzügyi iránymutatására is hatással lehet.

Valneva Sweden AB is preparing to start production of their COVID-19 vaccine in  Stockholm, Sweden, on February 16, 2021.Valneva is a specialty vaccine company focused on prevention of infectious diseases. The caompany has commenced production of its inactivated, adjuvanted COVID-19 vaccine candidate in parallel to the ongoing clinical studies, in order to optimize the timeline for potential deliveries of the vaccine.Photo: Henrik Montgomery / TT Code 10060 (Photo by HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Fotó: HENRIK MONTGOMERY / AFP

A tavaly novemberben aláírt megállapodás értelmében a cég inaktivált vírusokon alapuló oltóanyagából két év alatt 60 millió adagot vásárolt volna az európai közösség, ebből 24,3 millió adagot az idei év során. A vállalat  vezérigazgatója, Thomas Lingelbach a döntést sajnálatosnak nevezte, felhívva a figyelmet arra, hogy 

továbbra is létezik az igény az európaiak részéről hagyományosabb vakcinákra.

A társaság a megállapodás értelmében a vakcinák árának 30 százalékát már megkapta, melyet nem kell visszafizetnie, ugyanakkor továbbra sem rendelkezik az EMA jóváhagyásával. A szerződés értelmében május 13-tól 30 napja van a szükséges engedélyek pótlására a cégnek, vagy kármentesítési tervet kell addigra közzétennie. 

Lingelbach szerint júniusra várhatóan az EMA rábólint a vakcinára, ám a kármentesítési terven is dolgoznak a bizottsággal együttműködve.

A vezérigazgató hozzátette, hogy azon tagállamok számára, melyek így is érdeklődnek termékük iránt, azt elérhetővé teszik és bizonyos országok, köztük nagyon nagyok is, kifejezték, hogy érdeklődnek az ajánlat iránt. Ugyanakkor Nagy-Britannia 2021-ben szintén felmondta a szerződését a Valnevával.

A gyógyszergyártó vakcináját elsőként Bahrein engedélyezte, és már alkalmazzák is az országban, míg hétfőn az Egyesült Arab Emírségektől is megérkezett a sürgősségi engedély – írja a Reuters.

A társaság azt is közölte, hogy az EU-val kötött szerződés kútba esése változtathat 2022-es pénzügyi előrejelzésén, mely 430 és 590 millió euró közötti beétellel számolt korábban. 

Tekintve, hogy ennek jelentős része az uniós beszerzéshez kötődött, ez jelentősen ronthatja a cég kilátásait. 

Egy lehetséges kiút a vakcina emlékeztető oltásként történő használata lehet, ám az ilyen módon történő használatról csak a harmadik negyedévre várhatóak adatok.

Korábban az AstraZeneca és a Johnson&Johnson is arról beszélt, hogy túlkínálat következhet az oltóanyagokból. Ennek ellenére a cég részvényei kedden valamennyit visszanyertek a hétfői veszteségekből, ám továbbra is messze járnak a tavaly novemberi csúcsoktól.