A Netflix csatlakozott a Barb (Broadcasters’ Audience Research Board) tévéminősítő ügynökséghez, ami azt jelenti, hogy innentől egy külső, független testület fogja mérni a streamingplatform nézettségi adatait – írta meg a BBC. A szolgáltató így már nem tudja eltitkolni, vagy kozmetikázni a produkciók nézőszámait. A Barb lett az első szolgáltató, ami engedélyt kapott a Netflix számainak mérésére.

Fotó: John MacDougall / AFP

A streamingszolgáltató eddig csak kontextusból kiemelt részleteket közölt a nézettségéről, vagy pusztán a legnézettebb műsorainak a számait tette közzé. 

A Barb novembertől kezdi mérni a cég forgalmát.

Ez egy jelentős és meglepő lépés a Netflix részéről. A szolgáltató nemrég jelentette be, hogy olcsóbb, de reklámokkal tűzdelt előfizetési modellt fog bevezetni. A hirdetők így látni fogják, hogy mekkora közönséget érhetnek el a Netflixen keresztül, ami könnyen visszaüthet a szolgáltatóra. Ráadásul a vetélytársak, és a közönség is látja majd, hogy a cég milyen állapotban van, ami ismét jelentős veszélyeket rejt magában.

A Barb eddig a televíziós közönségmérést és a TV-besorolásokat állította össze az Egyesült Királyságban, 

de a Netflix adataihoz történő hozzáférés új kort indíthat a streamingplatformok életében. Nincs kizárva, hogy a Disney és az Amazon is hamarosan bejelenti a csatlakozást. A Barb novembertől a Netflix nézettségi számairól ugyanúgy beszámol, mint a másik 300 regisztrált ügyfelének adatairól.

Forradalmi szerepjátékokat ígér a CD Projekt Red

Polaris és Sirius néven fejleszt új játékokat a Witcher-univerzumban a CD Projekt Red. A lengyel cég Észak-Amerikában nyit új stúdiót, míg a franchise lendkerék koncepció külső partnerek bevonására épít. A Cyberpunk netflixes sikerén felbuzdulva erősítik a filmes és televíziós üzletágat.

A BBC arról írt, hogy 

a cég valószínűleg pont a reklámok bevezetése miatt döntött a független statisztikák mellett. 

A hirdetők valószínűleg jobban megbíznak majd a platformban, ha egy külső szereplő objektív mérőszámai alapján láthatják a nézettséget.

Ez nagy fordulat a vállalatnál, hiszen a vezérigazgatója, Reed Hastings még 2019-ben arról beszélt, hogy a Netflix ereje a függetlenségben rejlik.

Új életet kezdene a világ leghíresebb szélhámosnője

Anna Sorokin orosz származású csalót nemrég óvadék fejében házi őrizetbe helyezték a börtönből. A nő éveken keresztül verte át a New York-i elit tagjait, több százezer dollárt csalva ki áldozataiból. Kitoloncolási eljárás zajlik ellene, de mint nyilatkozta, nem akarja elhagyni az Egyesült Államokat. Anna Sorokin elmondta, hogy új életet akar kezdeni, és meg akarja reformálni az amerikai büntetés-végrehajtást.

A Barb vezérigazgatója, Justin Sampson azt mondta, hogy a 

közönségmérésünk folyamatosan alkalmazkodik az új platformokhoz és eszközökhöz, amelyeket az emberek kedvenc műsoraik nézésére használnak.

Hozzátette, hogy a megállapodás hatalmas lépés a működésük jövője felé. Szerinte ez az összefogás egy egyértelmű pozitív üzenet a piaci szereplőknek. November másodikától minden Barb elfizető számára leérhetők lesznek a Netflix nézettségi adatai. Azt látni kell, hogy az adatközlés kezdete egyszerre fog megtörténi a The Crown című sorozat ötödik évadának premierjével. Ez valószínűleg rendkívül magas számokat eredményez majd az első jelentésekben.