A kormány által meghirdetett Gyármentő beruházási hitelprogram forrásai 2023. január 1-jén nyílnak meg a jelentkező cégek előtt – közölte a finanszírozási konstrukciókat biztosító EXIM Magyarország. A programot a termelési szférában tevékenykedő hazai vállalatokra szabták azzal a céllal, hogy kedvezményes beruházási hitelekkel ösztönözze az energiaválságnak különösen kitett, a magyar növekedésében kulcsszerepet játszó termelő vállalatokat a megújuló forrásokon alapuló energiatermelési és energiahatékonysági fejlesztéseket célzó beruházásokra. 

20221111 Dunaújváros Darusín KftModern gyárak éjszakája gyárlátogatás a DaruSínnél
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap (Illusztráció)

Az EXIM Gyármentő Beruházási Hitelprogramja kiegészíti a november elején elindított Gyármentő program 150 milliárd forintra tehető, vissza nem térítendő támogatását. Ezenkívül olyan vállalkozások is élhetnek a hitellehetőséggel, ha megfelelnek a feltételeknek, amelyek nem részesülnek vissza nem térítendő támogatásban. Az elérhető maximális hitelösszeg meghaladhatja a 2 milliárd forintot.

A kedvezményes gyármentő olyan hazai fejlesztéseket finanszíroz, amelyeknél a hitelösszeg legalább 50 százalékban megújulóenergia-termelés, és/vagy energiahatékonyságot megvalósító beruházások finanszírozását szolgálja. A beruházáshoz kapcsolódó egyéb – technológiakorszerűsítő vagy kapacitásbővítő – beruházás is finanszírozható lesz, de maximum a teljes hitelösszeg 50 százalékáig.

A Gyármentő beruházási hitelprogram keretösszege 100 milliárd forint lesz. A hitelprogramban az energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházások esetében nincs önerő-követelmény, míg a kapacitásnövelő, technológiakorszerűsítő beruházások esetében gépek, berendezések vásárlásakor a beruházás nettó bekerülési értékének minimum 10 százalékát kell önerőből finanszírozni, egyéb esetben minimum 15 százalékát.

A program keretében felvett hitelek esetén a kamat a teljes futamidő alatt rögzített lesz, mértéke a forinthitelek esetén legfeljebb évi 5 százalék, euró alapú kölcsönök esetében legfeljebb évi 3,5 százalék lesz az állami támogatásnak köszönhetően. 

Az EXIM már a korábbi években is indított hasonló hitelprogramokat. Így 2020-ban és 2021-ben a Covdi-járvány negatív gazdasági következményeinek kezelésére indított kormányzati intézkedéscsomag részeként hirdetett meg a magyar vállalkozások támogatására finanszírozási programokat Kárenyhítő, majd KKV Fordulat Hitelprogram néven.