A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkavállalóit képviselő reprezentatív szakszervezetek elnökei és a Budapesti Közművek vezérigazgatója január 12-én aláírták az érintett terület munkavállalóira vonatkozó 2023. évi bérmegállapodást – ismertette pénteki közleményében a vállalat. Így elkerülhetők lesznek a tavaly őszihez hasonló helyzetek, amikor napokig nem vitték el a szemetet a fővárosban. 

FKF bérmegállapodás
Nem lesznek újabb szeméthegyek Budapesten: megszületett a bérmegállapodás az FKF-nél
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A megállapodás alapján az FKF hulladékgazdálkodási szakterületének fizikai dolgozói (a hulladékbegyűjtésben és -szállításban részt vevők és a tevékenységet közvetlenül irányító és támogató dolgozók) 16 százalékos fizetésemelést kapnak január elsejétől.

Az egyezség értelmében átalakítják az FKF-nél évek óta alkalmazott, az egyes résztevékenységek bérezését rögzítő ösztönzőrendszert. Az átalakítás már összhangban van a július 1-jétől induló, a körforgásos gazdaság elveinek megfelelően kialakított országos hulladékgazdálkodási modellel, valamint a Mol Nyrt. és a Budapesti Közművek által tervezett közös vállalat vízióival is.

A bérmegállapodás megszületése kapcsán Mártha Imre, a BKM Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte:

a jelenlegi feszített gazdasági helyzetben önmagában is komoly eredmény a megállapodás megszületése, de nem kevésbé fontosak a tartalmi változások.

 A fővárost és a környező agglomerációt kiszolgáló munkavállalói közösség pedig a feladatellátás jellegéhez igazodó motivációs rendszerben végezheti a munkáját – nyilatkozta az egyeztetések kapcsán Mártha Imre, a BKM Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

A megállapodás előkészítése során a vállalatnál működő két reprezentatív szakszervezet, a BKDSZ és a HVDSZ 2000 végig konstruktívan és a megfelelő szakmai tartalmi elemek beépítésével segítette a folyamatot.

A szakszervezetek és a munkáltató a továbbiakban folytatják a Budapesti Közművek többi területeire (FKF Köztisztasági, Főtáv Távhőszolgáltatási, Főkert Kertészeti, BTI Temetkezési, Főkétüsz Kéményseprőipari Divíziók, valamint a támogató területek) vonatkozó bérfejlesztési tárgyalásokat annak érdekében, hogy a társaság valamennyi munkavállalója a nehéz gazdasági körülmények ellenére megnyugtató juttatási csomagban részesüljön 2023-ban is.

Komplex hulladékgazdálkodásra készül a fővárosi cég

Két új telket vett a fővárosi FKF a pusztazámori hulladékkezelő területén azért, hogy az azokon indítandó fejlesztések révén átálljon a komplex hulladékgazdálkodásra.