Hazai pályán készül 18 milliárd dolláros befektetésre a Hyundai csoport Dél-Koreában, hogy megerősítse pozícióját az ország villanyautó-szegmensében, miközben az Egyesült Államokban is tovább terjeszkedne – írta a Reuters.

Attendees view a Hyundai vehicle during opening day of the 2023 New York International Auto Show (NYIAS) in New York, US, on Wednesday, April 7, 2023. The event, which first opened in November 1900, has given the world a glimpse into the future and been a hallmark of the industry.
Fotó: Stephanie Keith / Bloomberg via Getty Images

A Hyundai Motor, Kia és Hyundai Mobis vállalatokat magában foglaló csoport kedden, a Kia első elektromos járműgyárának az alapkőletételi ünnepségén megosztotta a következő egy évtizedre vonatkozó beruházási terveit. A rendezvényen Jun Szogjol, az ország miniszterelnöke is részt vett.

A Hyundai 2030-ig 18 milliárd dollárt tervez befektetni a dél-koreai elektromosjármű-gyártásba, ezzel tovább erősítve a jelenlétét a nemzetközi autóiparban.

Az autógyártó csoport, amely a Hyundai és a Kia mellett a Genesis luxusmárkát is forgalmazza, azt is bejelentette, hogy az évtized végéig csak Dél-Koreában 1,51 millió darabra bővítenék az éves gyártást, a globális mennyiséget pedig 3,64 millióra növelnék.

Az új üzem, amely három évtizede az első a országban, a tervek szerint 2025-ben kezdi meg a gyártást.

A Kia közleménye szerint már az első évben 150 ezer darabot terveznek összeszerelni az üzemben, amelyet a jövőbeli piaci feltételeknek megfelelően tovább bővítenének.

A bejelentést követően a Kia és a Hyundai Motor részvényei 4,9, illetve 3,3 százalékos ugrással zártak kedden, szemben a irányadó KOSPI index 1,4 százalékos emelkedésével.

 

Jun Szogjol az ünnepségen átfogó intézkedéseket ígért az idei év első felében annak érdekében, hogy a dél-koreai autóipar jobban felkészüljön a „jövő járműveire” való átállásra. A tervek szerint a kormány kiterjeszti a hazai EV-létesítmények beruházásaira vonatkozó adókedvezményeket, hogy 2030-ig ötszörösére növelhessék a termelési kapacitást.

Az autógyártó emellett bejelentette, hogy 2025-ig több mint 10 milliárd dollárt fektet be az Egyesült Államokban, hogy tovább fokozza az együttműködést az amerikai cégekkel a zöldtechnológiák terén.

Az amerikai beruházási tervben szerepel egy 5,5 milliárd dolláros beruházás is, amellyel egy új elektromosjármű- és akkumulátorüzemet építenének fel Georgia államban.