Az Adidas két prominens német befektetője is azt tervezi, hogy a jövő heti éves részvényesi közgyűlésen a felügyelőbizottság ellen szavaz, mivel szerintük a vezetés nem tudja kezelni a vállalatot érő válságokat – írta a Bloomberg.

orosz-német külkereskedelem
Fotó: AFP

A Deka Investment és az Union is közölte, hogy visszatartják a támogatásukat a jövő heti bizalmi szavazáson, ugyanis szerintük az Adidas két vezető testülete alulteljesített a 2022-es pénzügyi évben. Rövid időn belül a vállalat bevétele jelentősen lecsökkent, míg a korábban nyereséges Yeezy almárka összeomlott, Kasper Rorsted vezérigazgató pedig hirtelen otthagyta a céget, annak ellenére, hogy még három év hátra volt a szerződéséből.

Rorsted hatéves hivatali ideje katasztrofális volt, a felügyelőbizottság pedig túl sokáig várt a leváltásával és az egyre súlyosabb problémák kezelésével

– jegyezte meg Ingo Speich, a Deka vállalatirányítási vezetője.

Az Adidas részvényei tavaly ősz végéig zuhanórepülésben voltak, és 64 százalékot estek. A vállalat csak akkor tudott valamennyire lábra állni, amikor a rivális Puma volt vezérigazgatója, Bjorn Guldent került az Adidas élére. A cég később újabb bukkanóra futott, amikor felmondta a Ye – korábban Kanye West – rapperrel és tervezővel kötött Yeezy-partnerséget, miután az előadó számos antiszemita megjegyzést tett.

A Glass Lewis (GL) részvényelemző szolgálat azt is javasolta, hogy a befektetők szavazzanak az Adidas felügyelőbizottsága ellen, bár azt tanácsolta, hogy támogassák a vezetőséget. A GL kritizálta az Adidas válságkezelését, valamint a személyzet  nem megfelelő szervezését.

Az ilyen típusú bizalmi szavazások Németországban általában csak formaságok szoktak lenni a nagyvállalatoknál, és sokkal gyakoribb, hogy a befektetők az üléseken inkább szimbolikusan fejezik ki az elégedetlenségüket.