Ausztráliában 28 nap áll a Twitter rendelkezésére, hogy a gyűlöletkeltőnek, mérgezőnek és rasszistának minősített tartalmakat eltávolítsa a felületéről. 

Fotó: CONSTANZA HEVIA

Ausztráliában az online gyűlöletbeszéd miatti bejelentésekből háromból egy a Twittert érinti

– közölte Julie Inman Grant, a felügyelet internetbiztonsági felelőse, a Twitter korábbi alkalmazottja.

Grant elmondta: az üzenetküldő plaformnak a hátralévő 28 napban konkrét lépésekkel kell bizonyítania, hogy valóban elkötelezett a megoldásban. Ha nem tesz eleget a tartalomtörlési kötelezettségének, a 28 napos határidő lejárta után az internetfelügyelet napi 700 ezer ausztrál dollárra (160 millió forint) büntetheti meg, amíg nem teljesíti az elvárást. 

Az illetékes szerint a felhasználók fokozottabb védelme mellett az online platformok szigorúbb és átláthatóbb felelősségre vonására van szükség.

A szakértő rámutatott: a tiltott tartalmak egyes esetekben széles körben elérhetők maradnak a felületen a törlés után is.

Elon Musk 2022 októberében vette meg Twittert, majd elbocsátotta a cég állományának 80 százalékát, köztük a tartalommoderátorokat. Novemberben letiltott vagy felfüggesztett felhasználók tízezreinek tette lehetővé a mikrobloghoz való újracsatlakozást. Továbbra sem csitulnak a kedélyek a cég háza táján: egykori és jelenlegi alkalmazottak több tíz millió dollárt követelnek a 2022-ben elmaradt prémiumok ügye miatt.