Az építőipari előregyártás évtizedek óta ismert és elismert technológia, amely lényegesen le tudja rövidíteni a kivitelezést. Elsősorban födémek és falszerkezetek készülnek ilyen eljárással, elég csak a panelekre vagy a modern gyártócsarnokokra gondolni. Ezen a területen valósított meg innovációt egy magyar kisvállalat.

Magyar cég a leginnovatívabbak között Európában
Fotó: Shutterstock

A pécsi GLT Delta egy új eljárást dolgozott ki, amelynek első lépéseként egy lézeres eszközzel milliméter-pontossággal beszkennelik az adott épületet, majd  3D-s szoftverrel elkészítik a helyiségek és az épületgépészeti rendszerek milliméter-pontosságú modelljét. Új épületeknél a szkennelést az építkezés egyes fázisaiban többször megismétlik, így válnak az időbeli változásokat is rögzítő tervek háromdimenziósból négydimenzióssá. Azért van rá szükség, mert gyakran előfordul, hogy egyes dolgok nem pontosan oda kerülnek, ahol a tervrajzok szerint lenniük kellene. A 20-30 centivel, néha egyenesen méterekkel arrább tett csövek vagy villanyvezetékek pedig útban lehetnek a precízen kiszámolt gépészeti rendszerek telepítésekor.

A rendszeresen frissített, intelligens modellek az épületek fenntartásakor is jó szolgálatot tesznek. Aki átélte már, hogy egy felújítás vagy hibakeresés során csupán sokadik próbálkozásra sikerül megtalálni a vezetékeket a falban, az pontosan tudja, mennyit ér egy naprakész digitális tervrajz.

„Egy kilenc hónaposra becsült kivitelezési munka mindössze két hónap alatt elkészült a helyszínen, annak köszönhetően, hogy az építkezésen nem több tízezer alkatrészt kellett egybeépíteni, hanem sokkal kevesebb lapra szerelt modult. Így jóval könnyebb például gyárakban, folyamatos üzem mellett dolgozni. A munkások dolgát egy kiterjesztett valóságon alapuló technológia is megkönnyíti. Az épület beszkennelt képéből könnyűszerrel készíthető olyan szimuláció, amely megmutatja, az adott alkatrészt pontosan hová és milyen pozícióban kell beépíteni” – mutatta be a cég működését Cserkúthy András ügyvezető.

Magyar cég a leginnovatívabbak között Európában
 

Friss hír a vállalat háza tájáról, hogy

az épületszkennelés, négydimenziós tervezés és előregyártás kombinációjának köszönhetően a Construction Tech Review beválasztotta őket az év leginnovatívabb építőipari vállalkozásai közé.

A rangos szaklap elismerése fontos mérföldkőnek számít, amelyhez hozzájárult, hogy az ipari ingatlanok számára optimális technológia már túllépett az ország határain, hiszen többek között Bécsben és Regensburgban készültek így épületgépészeti rendszerek.