Közélet

Rágalmazásért perlik a ChatGPT-t

Az előszeretettel füllentő csetrobot jövőjére nagy hatással lehet a kereset.

Egy ausztrál polgármester perrel fenyegeti a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-t, ha az nem javítja ki a csetrobot hamis állításait, melyek szerint börtönben ült egy vesztegetési ügyben.

Chat,Gpt,,Chat,Bot,Assistant.,Artificial,Intelligence,Ai,Chat,Gpt,
Fotó: Shutterstock

Brian Hood tavaly novemberben lett a Melbourne-től északnyugatra található Hepburn Shire polgármestere, és azután kezdett el aggódni hírneve miatt, miután többen felhívták a figyelmét, hogy a ChatGPT szerint bűnös egy külföldi vesztegetési botrányban, mely az ausztrál jegybank egy leányvállalatát, a bankjegynyomdát is érintette.

Bár Hood valóban dolgozott ott, ám ő nem az elkövetője volt a vesztegetésnek, hanem ő értesítette a hatóságokat az ügyben, és vádat sem emeltek ellene. A polgármester ügyvédei 28 napot adtak a csetrobot fejlesztőjének a hibák kijavítására, ha nem szeretnének a bíróság elé állni. Az OpenAI mindeddig nem reagált Hood levelére – írja a Reuters.

Ha Hood végül perel, az valószínűleg az első eljárás lehet a csetrobot hazugságai miatt a fejlesztővel szemben. 

Márpedig a statisztikailag valószínű szövegeket közlő nyelvi modell meglepően szeret füllenteni vagy akár nem létező dolgokra és írásokra hivatkozni. Ennek ellenére a Microsoft beépítette a ChatGPT-t keresőmotorjába, a Bingbe.

A polgármester egyik ügyvédje, James Naughton szerint mérföldkő lenne a kereset, hiszen a rágalmazási szabályok alkalmazása nagyban befolyásolhatja a hasonló nyelvi modellek fejlődését. 

Hood keresetének külön nyomatékot adhat, hogy választott tisztviselőről van szó, akinek különösen fontos lehet a reputációja.

Noha az ausztrál rágalmazási ügyekben a kifizetések általában 400 ezer ausztrál dollárban korlátozottak, és nem tudni, hogy hány felhasználót értek el a csetrobot által megfogalmazott rágalmak, azok az ügyvéd szerint elég súlyosak ahhoz, hogy a polgármester akár 200 ezer ausztrál dollárt kérjen.

 

ChatGPT OpenAI mesterséges intelliencia
Kapcsolódó cikkek