Cégvilág

Megelégelte a hatóság a sorozatos szabálytalanságot: felfüggesztette egy akkumulátorüzem működését

Hatszor büntették meg az akkumulátor-újrahasznosító gyárat Bátonyterenyén, de ez sem volt elég, hogy a cég betartsa a szabályokat. A hatóságok most nem engedik, hogy folytassa a tevékenységét.

Határozatlan időre felfüggesztette egy akkumulátorfeldolgozó működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal kedden – erről maga a hatóság számolt be. Közleményükben azt írták, hogy egy bátonyterenyei üzemről van szó. Konkrétan nem nevezték meg a céget, de a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. Bátonyterenyén adott át 2021 nyarán akkumulátor-újrahasznosító gyárat.

Bátonyterenye, 2021. július 7.A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én.MTI/Komka Péter Bátonyterenye, 2021. július 7.
A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én.
MTI/Komka Péter
A SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei üzeme. Fotó: Komka Péter / MTI

A kormányhivatal kiemelte: a vállalat ugyan a környezetet nem szennyezte, de 

sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat.

A működés felfüggesztéséről szóló döntést ráadásul nem azonnal érdemelte ki a cég. Ezt csak azt követően helyezték kilátásba, hogy a hatóság a törvény által előírt fokozatosság elvét figyelembe véve előtte hat alkalommal, összesen közel 100 millió forintra büntette a vállalkozást. Arról is beszámoltak, hogy a bátonyterenyei üzemet a kormányhivatal és a társhatóságok folyamatosan ellenőrizték az elmúlt időszakban is. A vizsgálatok szerint a vállalkozás rendszeresen megsértette 

  • a hulladék telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírásokat, 
  • nem megfelelően vezette a dokumentációt, 
  • de előfordult az is, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel. 

Aláhúzták, hogy a rendelkezésre álló eredmények szerint a szabálytalanságok környezetszennyezést nem okoztak. Csakhogy mivel az előírások súlyos megsértése veszélyeztette a biztonságos működést, ezért a hatóságok a fokozatosság elve alapján egyre nagyobb bírságokat szabtak ki, végül pedig elrendelték az üzem tevékenységének felfüggesztését is. „A munkavégzés az üzemben akkor indulhat újra, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit, amelyhez a jogszabályoknak megfelelő módon szükséges rendeznie a túltárolt hulladék helyzetét is” – mutattak rá. Utóbbi miatt a helyi lakosok a működés felfüggesztése alatt is tapasztalhatnak áruforgalmat az üzem környékén.

 

bátonyterenyei üzem felfüggesztés kormányhivatal akkumulátor
Kapcsolódó cikkek