A világ legnagyobb játékgyártó vállalataként nyilvántartott Lego két évvel ezelőtt kezdett el kísérletezni egy új olajmentes, újrahasznosított műanyagpalackokból készült kockák gyártásával, viszont a prototípus előállítása magasabb szén-dioxid kibocsájtást eredményezett. A cég úgy döntött, hogy inkább csökkenteni szeretnék az eddig használt olaj alapú akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) műanyagból készült alkatrészek szénlábnyomát, áll a Financial Times cikkében.

Vilnius,,Lithuania,-,April,,2017.,Children,Hands,Play,With,Colorful
Fotó: Veja

Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója elmondta, hogy

az új típusú alkatrész előállítása olyan új berendezéseket és eszközöket kívánt volna meg, amelyek felülmúlta volna a jelenlegi gyártási eljárás szén-dioxid-kibocsájtását.

A cég az ABS műanyagból származó szénlányomot és olajfelhasználást szerette volna csökkenteni az új anyag felhasználásával.

Kezdetben azt hittük, hogy könnyebb megtalálni ezt a varázs anyagot vagy új anyagot, amely megoldaná a fenntarthatóság problémáját, de úgy tűnik, ez nem létezik. Több száz anyagot teszteltünk. Mégis, egyszerűen nem lehet ilyen anyagot találni

– nyilatkozta Christiansen.

A Lego kezdeti célja az volt, hogy megszüntessenek minden kőolaj alapú műanyagot, 2018-ra pedig sikerült is a polietilén műanyagot felváltani hasonló minőségű növényi alapú anyagra. Jó úton haladnak afelé is, hogy 

2025-re teljesen elhagyják az alkatrészek műanyag csomagolásait is, ugyanis már jelenleg is több szettben papírtartályokba szortírozzák az elemeket.

Tim Brooks, a fenntarthatóságért felelős igazgató elmondta, hogy az új anyag puhább volt az ABS-nél, ezért további hozzávalók voltak szükségesek a hasonló biztonság és tartósság eléréséhez.

Olyan magas volt a szétesés mértéke, hogy a termelés méretarányos növelése érdekében meg kellett változtatnunk a gyárainkban. Mindezek után a szénlábnyom nagyobb lett volna

– mondta Brooks.

A játékgyártó cég most arra törekszik, hogy az ABS minden egyes összetevőjét fenntarthatóbbá tegye azáltal, hogy fokozatosan több bioalapú és újrahasznosított anyagot épít be.

Hong,Kong,,May,2,2019,:,Lego,Mini,Characters,Worker
Fotó: Shutterstock

Christiansen vezérigazgató közölte, hogy eddig ez az irány bizonyult jónak és úgy látja, hogy 2032-re segít elérni a 32 százalékos csökkenést a szén-dioxid-kibocsájtásban. 2025-re a cég szándékában áll háromszorosára növelni a fenntarthatóságra szánt költségeket, ez 3 milliárd dollár plusz kiadást jelent évenként. 

A Lego idén már kilencedik éve a világ legértékesebb játékmárkájának lett kikiáltva a Brand Finance brit piackutató és üzleti tanácsadó cég értékelése szerint, ezzel megelőzve a leghíresebb japán márkákat, a Bandai Namcot és a Dragon Ballt.