Cégvilág

Egy magyar cég találmányában reménykedik a világ: odavág a terjedő fertőzéseknek

Olyan speciális bevonatot gyártanak Magyarországon, amely akár egy éven át képes távol tartani a kórokozókat.

Magyar találmány vethet véget világszerte a kórházi fertőzéseknek – erről a Resysten számolt be közleményben. A Resysten Hungary Kft. egy magyar biotechnológiai cég, tízéves múltra tekint vissza. Családi vállalkozásból indult, mára a világ számos országában jelen lévő globális társaság. 

20200330 TatabányaGyakrabban fertőtlenítika lépcsőházakat a Ház-Gazda Kft. munkatársai annak érdekében, hogy megelőzzék a koronavírus-fertőzésta tatabányai társasházakbanFotó: Zantleitner Ingrid ZIKomárom-Esztergom Megyei 24 ÓraGyakrabban fertőtlenítik a lépcsőházakat a Ház-Gazda Kft. munkatársai annak érdekében, hogy megelőzzék a koronavírus-fertőzést a tatabányai társasházakban. 20200330_Tatabánya_fotó:Zantleitner Ingrid_Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra
Egy magyar cég találmánya áttörést hozhat a fertőzések terjedésében. Fotó: Zantleitner Ingrid / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Arról számoltak be, hogy az általuk fejlesztett, egyébként Magyarországon gyártott úgynevezett tartós higiéniai bevonat egy éven át távol tartja a kórokozókat a gyakran és sokak által érintett felületektől. 

Mit kell tudni a magyar cég találmányáról, amellyel megelőzhető a fertőzések terjedése?

Ez a bevonat láthatatlan, színtelen, szagtalan. A fotooxidáció tulajdonságait használva semlegesíti a káros anyagokat, ami azt jelenti, hogy a becsapódó fotonok energiáját használja arra, hogy megvédje a vírusoktól, baktériumoktól és egyéb kórokozóktól a felületeket. Ezzel az eljárással bármilyen felületen akár 99 százalékkal kevesebb lehet a megtelepedett baktériumok, mikrobák száma. A védőbevonat hatékonyan támogatja a takarítási, fertőtlenítési protokollokat, és hozzájárul a vállalatok, intézmények fenntarthatóbb működtetéséhez. 

Miért fontos a magyar fejlesztésű bevonat?

Mindez azért jelenthet áttörést, mert 

a kórházi fertőzések növekedése világszerte az egészségügy egyik legnagyobb kihívása. 

Az egészségügyi intézményekben a napi többszöri fertőtlenítő takarítás sem tudja hatékonyan felvenni a versenyt a fertőzésekkel szemben. Folyamatosan kerülhet be kórokozó a közösségi terekbe és a betegszobákba is. A hagyományos fertőtlenítési eljárások a kezelés után nagy hatékonyságot mutatnak, de ez a hatásuk hamar el is illan. Így a felületek védtelenné válnak, vagyis képesek lesznek a fertőzések továbbadására. 

A Resysten bevonatrendszerének éppen azaz előnye, hogy molekuláris szinten épül be a felületbe, és hagyományos takarítási eljárással (például vegyszeres törléssel) nem lehet eltávolítani, így folyamatosan képes kifejteni a hatását. 

Hol lehet alkalmazni a fertőzések ellen az új magyar bevonatot?

Ez nem csak a cég állítása, hiszen az innováció hatékonyságát több magyar kórház is már visszaigazolta. Ezek az intézmények használták a Resysten felületkezelő eljárását, a környezetbakterológiai mintavételezések pedig kevesebb számú kórokozót mutattak ki. Az eljárás számos európai kórházban és szociális intézményben is sikert hozott, például 

  • Csehországban, a Prágai Katonai Kórházban a vizsgált felületeken 92,7 százalékkal csökkentek a szennyeződések,
  • az NHS (National Health Service), az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat egyik intézménycsoportjában a kórokozók 93 százalékos csökkenését mutatták ki.

A felhasználási terület ráadásul kifejezetten széles: a tömegközlekedésben, bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben, gyártócsarnokokban, közösségi helyiségben szintén felületkezeltek már a magyar cég speciális higiénés védőbevonatával.

Sok emberéletet menthet meg egy magyar orvosi javaslat

A Semmelweis Egyetem kutatói szerint nagyjából harmadával csökkenthető a koraszülések kockázata egy egyszerű és olcsó szűrővizsgálattal, sőt, a legveszélyeztetettebbek között akár 67 százalékkal. Ráadásul nemcsak emberéleteket lehetne menteni, de sok pénzt is lehetne spórolni, és az egészségügyi rendszerek terhelése is csökkenhetne.

 

 

fertőzés kórház találmány bevonat
Kapcsolódó cikkek