A brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) pénteken bejelentette, hogy jóváhagyja az Activision Blizzard felvásárlásást a Microsoftnak. A CMA még márciusban blokkolta az akvizíciót, arra hivatkozva, hogy ez kivételes helyzetbe hozná a redmondi céget a videójáték-piacon.

St.,Petersburg,,Russia,-,July,02,,2020:,Microsoft,Logo,And
Fotó: Shutterstock

A CMA közleményében egyértelműen kijelentette, hogy jóváhagyja az üzletet azzal a feltétellel, hogy az Activision már elérhető, illetve a következő 15 évben megjelenő PC-s és konzolos játékainak streamingjogait a francia Ubisoft vállalat kapja meg.

A Microsoft idő közben több megállapodást is kötött különböző stúdiókkal, amelyekkel garantálta, hogy az olyan népszerű videójátékok, mint a Call of Duty franchise játékai nem lesznek Xbox-exkluzívak. Többek között a nyár folyamán a Sonyval is született ilyen megállapodás, így az Activision égisze alatt népszerűvé vált címek továbbra is elérhetőek lesznek Playstationön is a következő tíz évben.

Egymásnak feszül a Microsoft és az amerikai adóhatóság

A Microsoft szerint az amerikai adóhatóság jogtalanul követel tőle több tízmilliárd dollárnyi adóhátralékot. A szoftvercég ezért a fellebbviteli hivatalnál megtámadja a döntést, és ha kell, bíróságra tereli a vitát.

Sarah Cardell, a CMA vezérigazgatója pénteki nyilatkozatában a következőt mondta:

Azzal, hogy az Ubisofthoz kerülnek az Activision streamingjogai, a Microsoft biztosan nem tudja megszorongatni ezt a hirtelen gyorsasággal fejlődő piacot. A felhőalapú szolgáltatások növekedésével ez a közbelépés biztosítja, hogy az emberek versenyképesebb árakat, jobb szolgáltatásokat és nagyobb választékot kapjanak

– olvasható a nyilatkozat a The Guardian cikkében.

A Microsoft a videójáték-ipar leghosszabb és talán legnagyobb horderejű felvásárlásán lehet túl, ha sikerül véglegesíteniük a szerződést az Activisionnel. Az előzetes megállapodás szerint 2023. október 18-a a szerződés megkötésének határideje, így nemsokára akár meg is történhet a hivatalos bejelentés a redmondi cég részéről.